Ange ditt sökord

Annons:

Hjälper kortison för Elisa (57) som har ont i muskel- och senfästen?

Jag har haft ont i ländryggen sedan 1988; enl doktorn är det inflammationer i senfästen och muskelfästen samt artros i en del leder (häl, axel och ländryggen). Jag har fått diverse smärtlindrande i form av vanliga mediciner och nu kortison (prednisolon). Jag har läst lite om kortisonets biverkningar och det stod att 7.5 mg kan ge biverkningar på längre sikt.
Vad är längre sikt? Vad räknas till lång tid? Jag ska äta 15 mg i en vecka, 10 i en vecka, 5 nästa och 2,5 sista veckan, alltså 3x5 mg om dagen första veckan och sedan trappa ned. Jag har psoriasis sedan lång tid men just nu inget eksem alls. Läkaren tror inte det kan ha samband med min värk - inte heller att det skulle vara fibromyalgi (vilket jag trodde det var), eftersom värken inte sitter direkt i muskler. Jag är yr och ständigt trött. Jag är mycket stel i ryggen, kan knappt böja den framåt alls med raka ben. Morgonstel och svårt gå i trappor, kan inte stå längre stund. Har ont i benen, ena låret, ena knäet, båda axlarna, ena hälen. Mycket torr i ena ögat, svider och rinner ibland; hade inflammation för ett halvår sedan i regnbågshinnan. Man har skurit i munnen för att ta ut spottkörtel och den var OK. Har ofta spottkörtelinflammationer och man trodde det kunde vara Sjögrens syndrom, men alltså inte. Nu inflammation i ben i bröstet också. Jag har ont jämt-jämt och kan inte sova. Kan kortisonet hjälpa mot alla mina åkommor eller vad kan hjälpa?

Skrivet av Hjortsberg...
Kortison hjälper starkt mot alla de typer av kända inflammatoriska sjukdomar. Enkelt är det som när man vid elektriska problem slår av huvudströmmen. Det hjälper direkt men medför en rad andra problem. Kortison är ett underbart preparat som måste användas med stor försiktighet och respekt. Ofta vinner man på korta behandlingsperioder men i vissa fall kan kortison inte ersättas med annat preparat och då krävs låga doser. Höga doser i korta perioder är därför ofta den bästa strategin.

I ditt fall gäller att ha så många alternativ som möjligt i funktion för att kunna minska ditt beroende av cortison. FYSISK träning är ett naturligt alternativ som håller leder och ligament i rörelse och stärker din muskulatur. Tyvärr kommer inte fysisk träning i burk och man måste avsätta både tid och pengar för att uppnå denna effekt. Den är dessutom färskvara, dvs du kan inte ackumulera effekten av din fysiska aktivitet, utan den måste hela tiden underhållas med mera träning och det gör att många känner en begränsning för att träna. Om du måste ta mediciner, försök då att använda alternativa preparat så mycket som möjligt, t.ex Alvedon/Panodil, Celebra och NSAID (typ Voltaren).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: