Ange ditt sökord

Annons:

Hjälper kortison för Elisa (57) som har ont i muskel- och senfästen?

Jag har haft ont i ländryggen sedan 1988; enl doktorn är det inflammationer i senfästen och muskelfästen samt artros i en del leder (häl, axel och ländryggen). Jag har fått diverse smärtlindrande i form av vanliga mediciner och nu kortison (prednisolon). Jag har läst lite om kortisonets biverkningar och det stod att 7.5 mg kan ge biverkningar på längre sikt.
Vad är längre sikt? Vad räknas till lång tid? Jag ska äta 15 mg i en vecka, 10 i en vecka, 5 nästa och 2,5 sista veckan, alltså 3x5 mg om dagen första veckan och sedan trappa ned. Jag har psoriasis sedan lång tid men just nu inget eksem alls. Läkaren tror inte det kan ha samband med min värk - inte heller att det skulle vara fibromyalgi (vilket jag trodde det var), eftersom värken inte sitter direkt i muskler. Jag är yr och ständigt trött. Jag är mycket stel i ryggen, kan knappt böja den framåt alls med raka ben. Morgonstel och svårt gå i trappor, kan inte stå längre stund. Har ont i benen, ena låret, ena knäet, båda axlarna, ena hälen. Mycket torr i ena ögat, svider och rinner ibland; hade inflammation för ett halvår sedan i regnbågshinnan. Man har skurit i munnen för att ta ut spottkörtel och den var OK. Har ofta spottkörtelinflammationer och man trodde det kunde vara Sjögrens syndrom, men alltså inte. Nu inflammation i ben i bröstet också. Jag har ont jämt-jämt och kan inte sova. Kan kortisonet hjälpa mot alla mina åkommor eller vad kan hjälpa?

Skrivet av Hjortsberg...
Kortison hjälper starkt mot alla de typer av kända inflammatoriska sjukdomar. Enkelt är det som när man vid elektriska problem slår av huvudströmmen. Det hjälper direkt men medför en rad andra problem. Kortison är ett underbart preparat som måste användas med stor försiktighet och respekt. Ofta vinner man på korta behandlingsperioder men i vissa fall kan kortison inte ersättas med annat preparat och då krävs låga doser. Höga doser i korta perioder är därför ofta den bästa strategin.

I ditt fall gäller att ha så många alternativ som möjligt i funktion för att kunna minska ditt beroende av cortison. FYSISK träning är ett naturligt alternativ som håller leder och ligament i rörelse och stärker din muskulatur. Tyvärr kommer inte fysisk träning i burk och man måste avsätta både tid och pengar för att uppnå denna effekt. Den är dessutom färskvara, dvs du kan inte ackumulera effekten av din fysiska aktivitet, utan den måste hela tiden underhållas med mera träning och det gör att många känner en begränsning för att träna. Om du måste ta mediciner, försök då att använda alternativa preparat så mycket som möjligt, t.ex Alvedon/Panodil, Celebra och NSAID (typ Voltaren).

Annons:

Den här frågan handlar om:

Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar? En frustrerad tonåring, 15 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!