Ange ditt sökord

Annons:

Hjälper hypnos?

Kvinna (53) skriver: Min sambo är i en långdragen kris med många svåra upplevelser under sin uppväxt och som kommer fram med jämna mellanrum. Då tänkte jag kanske hypnos vore ett alternativ? Han vill inte ta ångersdämpande medicin. Tacksam för svar.

Hej. Du skriver att din sambo befinner sin i en kris som pågått länge. Att den grundar sig på saker som har hänt i hans uppväxt samt att han inte inte vill ta någon medicin för att dämpa sin ångest. Det du efterfrågar är alternativ till medicin och om hypnos skulle kunna vara ett sådant.

Inom landstingets vård är hypnos inte en vanlig behandlingsform. Den kan förekomma som en del av en terapeutisk behandling. Om en hypnosterapi skulle intressera din sambo är det viktigt att söka sig till en erfaren behandlare. Det finns legitimerade psykoterapeuter med hypnosutbildning.

Det terapeutiska samtalet är kanske det vanligaste alternativet för att bearbeta tidigare svåra upplevelser som ger sig till känna senare i livet. Andra verksamma behandlingar vid svåra upplevelser under uppväxten är psykodynamiskt terapi eller kognitiv beteendeterapi.

Det viktigaste är att din sambo hittar den hjälp som passar honom. Du kan uppmuntra honom till att söka hjälp. Han är välkommen att ringa vår jourtelefon för ytterligare information och stöd.

Öppettiderna i jouren är må – to 13- 22 , fred – sö 13- 24. telefonnummer, 020- 220060.

Med vänliga hälsningar
Nationella Hjälplinjen

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 24 december, 2008 Publicerad: 24 december, 2008

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: