Ange ditt sökord

Annons:

Helena (37) har haft diagnosen fibromyalgi i ca 8 år:

Jag arbetar heltid och klarar mig ganska bra, är ganska rörlig och kan motionera. Har på senare tid märkt att jag har fått förstorade leder på höger handen främst. Det ser ut som knölar över och under lederna på fingrarna. Vad kan detta vara? Vilka/vilken medicin är bra för mig att ta när jag får värk toppar?

Skrivet av Andreas Aly...
De knölar vid Dina fingerleder som Du beskriver låter som s.k Heberdenska knutar. Det är en lågaktiv inflammation kring fingerlederna som tillhör sjukdomsbegreppet artros. Tillståndet får absolut inte sammanblandas med reumatoid artrit som ju är en generaliserad inflammatorisk ledsjukdom. Jag skulle be en läkare att titta på detta så att Du får en säker diagnos.

Behandling är rörelse, eventuellt i varmt vatten. Vid värk hjälper Alvedon/Panodil, man kan också testa Ipren eller liknande som ibland har bättre effekt om det inflammatoriska inslaget är större. Också de nya medlen som Celebra är bra, men då behövs recept.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: