Ange ditt sökord

Annons:

Har jag borrelia?

Hej! Hur vet jag om jag har fått borrelia? Jag har blivit fästingbiten tidigare i somras och tycker att jag har känt mig ovanligt trött och slö. Kan det vara tecken på borrelia? / BJ(Kvinna 53 år)

Hej BJ!
Det kan vara svårt att ställa diagnosen Borrelia. Har man ett typiskt Borreliautslag eller hjärnhinneinflammation orsakad av Borrelia är det oftast ganska lätt. Mer diffusa symtom, som exempelvis trötthet eller allmän värk i kroppen, kan bero på Borrelia, men kan också ha flera andra orsaker.
Man kan ta ett blodprov som visar om man har eller saknar s.k. Borrelia-antikroppar. Har man inga antikroppar kan man ganska säkert säga att man inte har Borrelia. Har man däremot antikroppar kan symtomen bero på Borrelia, men orsakssambandet är inte säkert eftersom man kan ha Borreliaantikroppar utan att vara sjuk. I en framtid får vi förhoppningsvis bättre diagnostiska metoder för att säkert fastställa om man har Borrelia eller inte.
Mot bakgrund av ovan kan dina symptom vara Borrelia, men trötthet utan andra symtom gör att det är mer sannolikt att det inte rör sig om Borrelia. Jag tycker att du ska kontakta din husläkare för en noggrann undersökning och provtagning så hoppas jag att ni kommer fram till vad som fattas dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

När försvinner smärtan vid bältros?

Hej! Jag har fått bältros och har fått antiviral medicin som jag ska ta i 7 dagar. Jag tar även värktabletter, men när försvinner smärtan?

Hud & Hår

Smittar munherpes även utan blåsor?

Hej! Jag har munherpes och är osäker på hur länge det är smittsamt. Jag vet att blåsorna smittar och att det smittar medan det pirrar och är rött innan och efter ett utbrott, men kan det smitta medan man inte har några symptom alls?

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: