Ange ditt sökord

Annons:

Har jag borrelia?

Hej! Hur vet jag om jag har fått borrelia? Jag har blivit fästingbiten tidigare i somras och tycker att jag har känt mig ovanligt trött och slö. Kan det vara tecken på borrelia? / BJ(Kvinna 53 år)

Hej BJ!
Det kan vara svårt att ställa diagnosen Borrelia. Har man ett typiskt Borreliautslag eller hjärnhinneinflammation orsakad av Borrelia är det oftast ganska lätt. Mer diffusa symtom, som exempelvis trötthet eller allmän värk i kroppen, kan bero på Borrelia, men kan också ha flera andra orsaker.
Man kan ta ett blodprov som visar om man har eller saknar s.k. Borrelia-antikroppar. Har man inga antikroppar kan man ganska säkert säga att man inte har Borrelia. Har man däremot antikroppar kan symtomen bero på Borrelia, men orsakssambandet är inte säkert eftersom man kan ha Borreliaantikroppar utan att vara sjuk. I en framtid får vi förhoppningsvis bättre diagnostiska metoder för att säkert fastställa om man har Borrelia eller inte.
Mot bakgrund av ovan kan dina symptom vara Borrelia, men trötthet utan andra symtom gör att det är mer sannolikt att det inte rör sig om Borrelia. Jag tycker att du ska kontakta din husläkare för en noggrann undersökning och provtagning så hoppas jag att ni kommer fram till vad som fattas dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hud & Hår

Hur undviker jag fästingbett?

Förra året köpte vi sommarhus och vi upplever att vi har en hel del fästingar i området. Vi är TBE-vaccinerade men det löser ju inte betten. Min fråga är därför – hur undviker vi bäst att få bett?

Stress påverkar risken för infektioner?

Jag undrar om man haft en väldig stressig och jobbig tid på sin arbetsplats under en ganska lång period,är risken större då när man t.e.

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: