Ange ditt sökord

Annons:

Har jag borrelia?

Hej! Hur vet jag om jag har fått borrelia? Jag har blivit fästingbiten tidigare i somras och tycker att jag har känt mig ovanligt trött och slö. Kan det vara tecken på borrelia? / BJ(Kvinna 53 år)

Hej BJ!
Det kan vara svårt att ställa diagnosen Borrelia. Har man ett typiskt Borreliautslag eller hjärnhinneinflammation orsakad av Borrelia är det oftast ganska lätt. Mer diffusa symtom, som exempelvis trötthet eller allmän värk i kroppen, kan bero på Borrelia, men kan också ha flera andra orsaker.
Man kan ta ett blodprov som visar om man har eller saknar s.k. Borrelia-antikroppar. Har man inga antikroppar kan man ganska säkert säga att man inte har Borrelia. Har man däremot antikroppar kan symtomen bero på Borrelia, men orsakssambandet är inte säkert eftersom man kan ha Borreliaantikroppar utan att vara sjuk. I en framtid får vi förhoppningsvis bättre diagnostiska metoder för att säkert fastställa om man har Borrelia eller inte.
Mot bakgrund av ovan kan dina symptom vara Borrelia, men trötthet utan andra symtom gör att det är mer sannolikt att det inte rör sig om Borrelia. Jag tycker att du ska kontakta din husläkare för en noggrann undersökning och provtagning så hoppas jag att ni kommer fram till vad som fattas dig.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Infektioner & Vacciner

Höstblåsor och vattkoppor

Hej vad är det för skillnad på höstblåsor och vattkoppor? Är höstblåsor något som kommit till världen nu?

Infektioner & Vacciner

Hur slipper vi den envisa höstsnuvan?

Jag och min fru har tre barn mellan 6 och 12 år som alla har besvär med den ”envisa höstsnuvan”. Snuvan håller sig under hela vinterhalvåret, och i och med de rådande omständigheterna och känsligheten kring förkylningssymptomen så blir de ständigt hemskickade från skola och förskola. Har du några rekommendationer på nässpray som är lämpliga för barn? Finns det andra produkter som kan vara bra att bunkra upp med för att lindra eller helst bota envisa förkylningar?

Infektioner & Vacciner

Tips för att undvika bli smittad på förskola

Hej, jag undrar om ni har några tips till mig. Jag har blivit sjuk väldigt ofta sen jag började jobba på en förskola, nästan varannan vecka.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.