Ange ditt sökord

Annons:

Halverad dos genom att dela tabletten?

Min läkare har halverat dosen av mitt läkemedel. Kan jag dela de tabletter jag har kvar av den högre styrkan eftersom den har brytskåra? Anna, 34

Det är inte säkert att en tablett med brytskåra ger exakt en halv dos vid delning. Skåran kan vara avsedd endast för identifikation eller delning för att underlätta nedsväljning, det vill säga att båda halvorna ska tas. Skåran kan också helt sakna funktion. Om en tablett med skåra kan delas i två lika stora delar, med avsikt att ge halverad dos, ska det framgå av bipacksedeln. Företaget måste då ha utfört speciella studier som visar att halvorna blir lika stora vid delning med hjälp av brytskåran.

Är du osäker på hur du ska göra bör du tala med din läkare.

 
Annons:

Publicerad: 16 oktober, 2015

Fler frågor

Hud & Hår

Hur tar jag hand om fötterna på vintern?

Nu under vinterhalvåret så får jag så otroligt torra fötter. Jag har testat fotvårdssalva men det hjälper inte. Har du något tips vad jag ska göra? Kan man göra en fotbehandling hemma?

Hud & Hår

Torr i ansiktet under vintern

Kan man använda sin bodylotion i ansiktet nu under vintern? Jag tycker inte att min ansiktskräm är tillräckligt fet och återfuktande!

Luftvägarna & Allergi

Alltid nästäppa men inte förkyld

Hej! Jag har någon form av förkylning som aldrig riktigt försvinner. Jag är inte snuvig men får svårt att andas genom näsan då den täpps igen. Speciellt när jag ligger ner för att sova.  Tagit både allergi-prover och till och med HIV-test med negativa resultat.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!

Gratis nyhetsbrev

Få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.