Ange ditt sökord

Annons:

Högt blodtryck som ung

Hej! Vill ha råd. Har en dotter på 20 år som har högt blodtryck.Sköterskorna är oroade men läkaren nonchalerar detta. Sist var trycket 150/111, puls 106. Oftast ligger det undre trycket runt 100, som lägst har det varit 86 vid koll. Pulsen brukar ligga på 90-100. Hon är frisk för övrigt. Många nära släktingar äter medicin för högt blodtryck. Läkaren har aldrig hört talas om nån så ung med detta tryck och vet inte hur han ska göra verkar det som. Ska vi byta läkare? Tack på förhand! /Orolig mamma

Det första man måste göra är att se om det föreligger en verklig, som vi säger, hypertoni eller inte. En enstaka mätning räcker inte. Jag brukar i osäkra fall göra en 24-timmarsmätning, som går till så att man sätter på en manchett som vanligt och att den kopplas till en liten kompressor och dator, stor som ett cigarettpaket och har den hängande i ett band kring halsen exempelvis. Det hela sköter sig själv och man får på ett dygn 70-80 mätningar. Då ser man genomsnittvärdet över dygnet och dels hur det ser ut dagtid, dels nattetid. Finner man att värdena är för höga måste man gör vidare undersökningar med blodprover, EKG, njurfunktion och så vidare, samt börja behandla då dessa värden är för höga!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Anders Halvarsson
Allmänmedicin
Publicerad: 21 december, 2015

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: