Ange ditt sökord

Annons:

Graviditetschans vid 46 år?

Jag är en kvinna på 46 år, har en vuxen son på 29 år. Jag och min pojkvän skulle väldigt gärna vilja ha ett barn, då min pojkvän inte har barn sen tidigare. Jag har gjort ett fertilitetstest (hemma-test) som visade att jag var hur fertil som helst. Har oskyddat samlag med pojkvännen , men har inte samlag lika ofta längre. Hur stor är chansen att jag kan bli gravid?

 

Kvinna, 46 år

Hej!

Hur stor chans just du har att bli gravid går inte att svara på utan att göra en fullständig utredning. Men generellt sett brukar chansen till graviditet vid 45 års ålder vara 1/100 under en enskild menscykel om paret har regelbundna samlag. Det framgår inte av din fråga vilket fertilitetstest du gjort, men oavsett om det är mätning av hormonet LH i urin eller om det är mätning av äggreserven i form av hormonet AMH i blod, så kan man inte på ett enda test säga att någon är “hur fertil som helst”. Även om det finns ägg kvar i äggstocken vid 46 års ålder så är de äggen ju 46 år gamla, och då är det vanligt att de är svårare att befrukta samt ökad risk för att de har avvikelser i sina kromosomer. Så chansen till graviditet finns absolut, men den är tyvärr ganska liten efter 45 års ålder. Mitt bästa råd är att ha regelbundna samlag, försöka kartlägga ägglossning med ägglossningsstickor, tempmätning, livmodersekret eller motsvarande metod, samt äta folsyra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 februari, 2023 Publicerad: 13 februari, 2023

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Cancer

Kan endometrios öka risken för cancer?

Läser på nätet att långvarig endometrios kan leda till cancer och blir orolig . Stämmer det att man löper större risk att drabbas av cancer vid endometrios och hur stor är denna sannolikhet?

Kvinnans hälsa

Underlivet torrt och kliar

Hej. Jag är en tjej på 14 år och har intensiv klåda i underlivet. Det har pågått i ungefär 1-2 dagar. Det känns uttorkat och kliar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: