Ange ditt sökord

Annons:

Graviditetschans vid 46 år?

Jag är en kvinna på 46 år, har en vuxen son på 29 år. Jag och min pojkvän skulle väldigt gärna vilja ha ett barn, då min pojkvän inte har barn sen tidigare. Jag har gjort ett fertilitetstest (hemma-test) som visade att jag var hur fertil som helst. Har oskyddat samlag med pojkvännen , men har inte samlag lika ofta längre. Hur stor är chansen att jag kan bli gravid?

 

Kvinna, 46 år

Hej!

Hur stor chans just du har att bli gravid går inte att svara på utan att göra en fullständig utredning. Men generellt sett brukar chansen till graviditet vid 45 års ålder vara 1/100 under en enskild menscykel om paret har regelbundna samlag. Det framgår inte av din fråga vilket fertilitetstest du gjort, men oavsett om det är mätning av hormonet LH i urin eller om det är mätning av äggreserven i form av hormonet AMH i blod, så kan man inte på ett enda test säga att någon är “hur fertil som helst”. Även om det finns ägg kvar i äggstocken vid 46 års ålder så är de äggen ju 46 år gamla, och då är det vanligt att de är svårare att befrukta samt ökad risk för att de har avvikelser i sina kromosomer. Så chansen till graviditet finns absolut, men den är tyvärr ganska liten efter 45 års ålder. Mitt bästa råd är att ha regelbundna samlag, försöka kartlägga ägglossning med ägglossningsstickor, tempmätning, livmodersekret eller motsvarande metod, samt äta folsyra.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 13 februari, 2023 Publicerad: 13 februari, 2023

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Är det OK att prova receptfritt lokalt östrogen?

Jag är 60 år och har problem med torra slemhinnor och smärta vid samlag. Har börjat använda ovesterin vagitorier och kräm. Min fråga är om det är farligt att använda detta utan att först varit hos läkare. Har blivit bättre av behandlingen.

Kvinnans hälsa

Finns det risk för komplikationer vid operationer och SLE?

Jag har SLE och vill göra en bröstförstoring. Har jag ökade risker för komplikationer, bör jag avstå?

Hud & Hår

Hur får jag bort mollusker?

Min son på 3 år har mollusker i ansikte, nacke och nära haka. Verkar inte försvinna. Jag ( mamma) har också i ansikte, och undrar om det finns nåt jag kan göra för att få bort dem. Trivs inte med dem.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: