Ange ditt sökord

Annons:

Funderingar kring spetsfot

Vid bland annat långvarigt sängläge kan man ju få så kallad spetsfot, men vad är spetsfot? Hur kan man göra för att förebygga att få det? Och hur behandlar man spetsfot? Mathilda, 20

Spetsfot kan precis som du beskriver, drabba personer som blir långvarigt sängliggande. Det beror på att muskulaturen i vaderna blir svaga och korta, särskilt hälsenan. Foten behöver belastas för att dessa muskler ska tränas och töjas. Om inte det görs kan tillståndet med spetsfot bli konstant och man talar om en muskelkontraktur i vadmusklerna, som gör att man inte längre klarar av att "vicka" på fötterna eller att stå. För att motverka det är fot- och vadmuskelgymnastik väldigt viktigt. Man kan också använda sig av fotskenor i sängen, som håller fötterna i rätt läge så att vadmusklerna inte blir korta. Spetsfot kan också uppstå vid så kallad droppfot. Då har nerven (peroneus), som gör att man vanligtvis kan lyfta på tår och fot, blivit skadad eller sjuk. Vid en sådan förlamning av nerven hänger foten slapp och det påverkar gångmönstret. Om man inte behandar kan hälsenan även i detta fall kortas och man utvecklar en spetsfot.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!