Ange ditt sökord

Annons:

Funderingar kring spetsfot

Vid bland annat långvarigt sängläge kan man ju få så kallad spetsfot, men vad är spetsfot? Hur kan man göra för att förebygga att få det? Och hur behandlar man spetsfot? Mathilda, 20

Spetsfot kan precis som du beskriver, drabba personer som blir långvarigt sängliggande. Det beror på att muskulaturen i vaderna blir svaga och korta, särskilt hälsenan. Foten behöver belastas för att dessa muskler ska tränas och töjas. Om inte det görs kan tillståndet med spetsfot bli konstant och man talar om en muskelkontraktur i vadmusklerna, som gör att man inte längre klarar av att "vicka" på fötterna eller att stå. För att motverka det är fot- och vadmuskelgymnastik väldigt viktigt. Man kan också använda sig av fotskenor i sängen, som håller fötterna i rätt läge så att vadmusklerna inte blir korta. Spetsfot kan också uppstå vid så kallad droppfot. Då har nerven (peroneus), som gör att man vanligtvis kan lyfta på tår och fot, blivit skadad eller sjuk. Vid en sådan förlamning av nerven hänger foten slapp och det påverkar gångmönstret. Om man inte behandar kan hälsenan även i detta fall kortas och man utvecklar en spetsfot.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.