Ange ditt sökord

Annons:

Funderingar kring spetsfot

Vid bland annat långvarigt sängläge kan man ju få så kallad spetsfot, men vad är spetsfot? Hur kan man göra för att förebygga att få det? Och hur behandlar man spetsfot? Mathilda, 20

Spetsfot kan precis som du beskriver, drabba personer som blir långvarigt sängliggande. Det beror på att muskulaturen i vaderna blir svaga och korta, särskilt hälsenan. Foten behöver belastas för att dessa muskler ska tränas och töjas. Om inte det görs kan tillståndet med spetsfot bli konstant och man talar om en muskelkontraktur i vadmusklerna, som gör att man inte längre klarar av att "vicka" på fötterna eller att stå. För att motverka det är fot- och vadmuskelgymnastik väldigt viktigt. Man kan också använda sig av fotskenor i sängen, som håller fötterna i rätt läge så att vadmusklerna inte blir korta. Spetsfot kan också uppstå vid så kallad droppfot. Då har nerven (peroneus), som gör att man vanligtvis kan lyfta på tår och fot, blivit skadad eller sjuk. Vid en sådan förlamning av nerven hänger foten slapp och det påverkar gångmönstret. Om man inte behandar kan hälsenan även i detta fall kortas och man utvecklar en spetsfot.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: