Ange ditt sökord

Annons:

Frida (29) ROPAR på hjälp. Hon orkar inte med sin värk längre:

Jag har så länge jag kommer ihåg haft besvär med värk i kroppen till och från, irriterad tarm, underlivssmärtor, yrsel och oro. De senaste tre åren har även tillkommit huvudvärk (migrän), koncentrationssvårigheter; värken har blivit kronisk, en trötthet som inte går att vila bort, m.m. Är sjukskriven sedan ett år tillbaka och har behandlats med Fluoxetin och värktabletter, men utan förbättring. Tvärtom. Min läkare kollade triggerpunkterna vid fibromyalgi och fann 9 st. Veckan efter konstaterade min sjukgymnast att det smärtade på alla punkter. Det tyckte jag var konstigt, men de hade ingen förklaring till det. Hoppas att ni kan hjälpa mig t.ex med information om någon som kan hjälpa mig med att fastställa diagnos, så att jag kan gå vidare i livet.

Skrivet av Hjortsberg...
Ja, du Frida, detta är en vanlig kombination som vi ofta ser. Psykisk stress och ohälsa ger ofta bristande smärtkontroll i kroppen och en spridning till flera ställen kallar vi ofta fibromyalgi. Det krävs att man har flera ömmande punkter på båda sidor av kroppen för att man med säkerhet kan ställa den diagnosen. Men det som ter sig HELT avgörande är att lyfta upp ditt välbefinnande, så att du fungerar bättre. En dosändring av dina mediciner eller ett medicintillägg kan vara ett alternativ för att hjälpa dig. Mild fysisk behandling kan ofta få smärtan att släppa, och det som krävs är tid, medicinering, vila -fysisk avlastning och stresshantering. Tala med din läkare i första hand om en remiss till en smärtklinik. Det är kanske där du kan räkna med att få samlad hjälp och stöd.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: