Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om stamning

Min stamning har styrt hela mitt liv, men efter att ha gråtit mig igenom filmen The King's Speech har jag fått mod att göra det jag är rädd för. Men vad beror stamning på, vad kan jag göra och var kan jag träffa andra? Stammis (17år)

Vad riktigt stamning beror på vet vi inte säkert. Man har här en kronisk störning i talmotoriken och vad jag har sett är att det ofta går i arv och att man då möjligen har anlaget medfött. Det kan då hänföras till gruppen neurofysiologisk åkomma. Jag tycker du genast skall försöka att komma i kontakt med en talpedagog/logoped för att få mera information kring detta fenomen samt att kunna få hjälp med att träna på ett korrekt sätt. Det finns olika organisationer för den här problematiken, som jag tycker att du också skall ta kontakt med!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Sömn & Stress

Misstänker att anhörig kommer bli utbränd

Hej! Jag tror att min syster kommer att bli utbränd. Hon är ständigt trött, vissa nätter sover hon ingenting, hon är väldigt lättirriterad och ojar sig över att hon har så mycket att göra. Jag har själv gått in i väggen och det är som att jag ser mig själv innan det hände. Hon vägrar lyssna på mig när jag säger att hon måste lugna ned sig. VAD bör man göra som anhörig om man känner någon som man tror är på väg att bli utbränd?

Sömn & Stress

Sömnproblem vid skiftarbete

Jag jobbar 4 skift, sover dålig ca 3 till 4 timmar när jag jobbar natt (5 nätter). Somnar lätt när jag kommer hem men vaknar efter 3 till 4 timmar och kan inte somna om. Har försökt med det mesta, såsom motion, kallt i sovrummet, hörselproppar, mörkt i rummet, men inget hjälper. Vad ska jag göra? Hälsningar, Trötter

Sömn & Stress

Sömnmedel vid sömnapné?

Är det farligt att ta sömnmedel om man har sömnapné? Juan, 45

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!