Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om stamning

Min stamning har styrt hela mitt liv, men efter att ha gråtit mig igenom filmen The King's Speech har jag fått mod att göra det jag är rädd för. Men vad beror stamning på, vad kan jag göra och var kan jag träffa andra? Stammis (17år)

Vad riktigt stamning beror på vet vi inte säkert. Man har här en kronisk störning i talmotoriken och vad jag har sett är att det ofta går i arv och att man då möjligen har anlaget medfött. Det kan då hänföras till gruppen neurofysiologisk åkomma. Jag tycker du genast skall försöka att komma i kontakt med en talpedagog/logoped för att få mera information kring detta fenomen samt att kunna få hjälp med att träna på ett korrekt sätt. Det finns olika organisationer för den här problematiken, som jag tycker att du också skall ta kontakt med!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 18 april, 2011

Liknande frågor

Mage & Tarm

Får ont i magen av stress. Vad kan jag göra?

Jag har senaste tiden haft väldigt ont i min mage. Jag har precis börjar plugga och har känt mig mer stressad än vanligt. Jag äter som vanligt men får under de stressiga perioderna väldigt mycket magknip. Ibland så mycket att jag har svårt att koncentrera mig. Vad kan jag göra?

Sömn & Stress

Svårt att sova. Vad ska jag göra?

Jag har under en period haft väldigt svårt att sova. Jag vill helst inte börja med receptbelagda sömntabletter då jag är rädd för att bli beroende. Finns det något annat receptfritt alternativ som jag skulle kunna testa?

Sömn & Stress

Symtom på sömnapné

Hej! Min man har andningsuppehåll när han sover. Flera gånger per timme och uppehållet kan vara oroväckande länge vilket gör att jag måste putta på honom för att se så han börjar andas igen. Han snarkar mycket och det låter ansträngande för honom. Han vaknar till ibland av detta men det kommer han inte ihåg. Han är också väldigt trött på morgonen, 44 år. Undrar om detta kanske kan vara sömnapné?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: