Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om Sertralin

Hej Har drabbats av depression o äter Sertralin sen ca 2 månader tillbaka (75 gr) men tycker inte jag har blivit så mycket bättre Svider i munnen o konstig i kroppen ingen direkt livsglädje har jag heller Hur lång tid ska jag fortsätta med medicinen innan jag kan säga att den inte hjälper Har läst att det kan ta lång tid innan den ger full effekt men orkar inte känna mig sä här konstig så länge till Tacksam för svar Kvinna, 65 år

Hej! En relativt vanlig biverkan vid behandling med antidepressiva är att man kan bli torr i munnen. Om det är uthärdligt så bör man om man fortsätter med medicinen vara noga med tandhygienen och dessutom ta ngn form av fluortillskott (tablett eller tuggummi). Om du efter 2 månader har så pass dålig effekt som du beskriver så måste du ta upp det med din behandlare. Det är för långt tid för att man ska acceptera ingen eller mkt måttlig effekt. Man kan tänka sig principiellt tre olika strategier:1) att höja din nuvarande sertralin ( i ditt fall möjligen mindre lämpligt eftersom du besväras av biverkningar), 2) att lägga till ett annat antidepressivt preparat med annan verkningsmekanism, ibland är det kombinationen som "gör susen", 3) eller att byta antidepressivt medel. Kognitiv beteendeterapi med sk beteendeaktivering är också en effektivt behandling av depression som kan användas för sig eller i kombination med läkemedelsbehandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 9 juni, 2011

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.