Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om B12-tabletter

Hej!
Min 48-årige sambo tar sedan sedan ca 10 år tillbaka B12-tabletter, på inrådan av läkare. Han har symtom som vi undrar om de har med B12 att göra:
-Ständiga spillringar/sockerdrickskänsla i armar och ben (känns inte i rörelse).
-Humörsvängningar.
-Sedan två-tre år tillbaka intermittent svullnadskänsla i halsen. Kan vara flera dygn i sträck.
-Stark trötthet (sällan). Undrande( Kvinna, 46år)

Här är det av värde att verkligen se om det föreligger en B-12 brist, vilket man gör via blodprov. Han skall då över en tid ha varit tabletterna förutan, samt att man då också kontrollerar hur han tillgodogör sig B 12 med att se på värdena på homocysein eller metylmalonat. Det kan vara så att han inte tillgodogör sig tabletterna utan kanske behöver ha en intramuskulär injektion B-vitamin varannan eller var tredje månad i stället. Det är även möjligheter till andra åkommor eller brister som kan ge de beskrivna symtomen varför han rekommenderas att tala genom sina symtom med läkare, vilken ju i alla fall är den som beställer laboratorieproven.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 juli, 2010

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: