Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om B12-tabletter

Hej!
Min 48-årige sambo tar sedan sedan ca 10 år tillbaka B12-tabletter, på inrådan av läkare. Han har symtom som vi undrar om de har med B12 att göra:
-Ständiga spillringar/sockerdrickskänsla i armar och ben (känns inte i rörelse).
-Humörsvängningar.
-Sedan två-tre år tillbaka intermittent svullnadskänsla i halsen. Kan vara flera dygn i sträck.
-Stark trötthet (sällan). Undrande( Kvinna, 46år)

Här är det av värde att verkligen se om det föreligger en B-12 brist, vilket man gör via blodprov. Han skall då över en tid ha varit tabletterna förutan, samt att man då också kontrollerar hur han tillgodogör sig B 12 med att se på värdena på homocysein eller metylmalonat. Det kan vara så att han inte tillgodogör sig tabletterna utan kanske behöver ha en intramuskulär injektion B-vitamin varannan eller var tredje månad i stället. Det är även möjligheter till andra åkommor eller brister som kan ge de beskrivna symtomen varför han rekommenderas att tala genom sina symtom med läkare, vilken ju i alla fall är den som beställer laboratorieproven.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 28 juli, 2010

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.