Ange ditt sökord

Annons:

Frågor om bältros

Hej, bältros – hur behandlas den sjukdomen? Vilken risk vid icke behandlad bältros? Jolanta.

Bältros som orsakas av vattkoppsvirus som har legat vilande i alla år sedan man en gång haft vattkoppor. Någon gång i livet kan viruset aktiveras och komma ut på hudytan, vanligtvis då enbart i ett nervområde. I det akuta skedet bör man insätta medicin i form av tabletter (Aciclovir, Zovirax eller Valtrex) så fort som möjligt. På så sätt förkortar man förloppet, men framförallt minskar man risken för besvärlig smärta efter utläkningen. Denna nervsmärta är oftast värst om man är äldre, och man rekommendera att tablett behandling sätts in om man är över 60 år och söker inom 3 dygn från att utslagen uppstått.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Uppdaterad: 8 mars, 2010 Publicerad: 8 mars, 2010

Liknande frågor

Sex & Samliv

Blåsa vid analöppningen

Hej! Jag har fått en rund och slät blåsa precis vid analöppningen som är ungefär 0,4 mm i diameter. Den är mörk till färgen, nästan blålila.

Sex & Samliv

Känner knölar i samband med onani?

När jag onanerar blir det knöligt på undersidan möjligen lite på baksidan av testiklarna. När jag inte onanerar eller är klar lägger sig "svullnaden" och man känner inte att de varit där utan kan endast känna strängar om man känner noga. Som om sädesledare på undersidan fylls med spermier eller liknande för att sen försvinna känns de som. Absolut ingen smärta eller liknande men undrande för jag har inte uppmärksammat det förrän 2 - 3 månader sen och hittar absolut inget på internet.

Infektioner & Vacciner

Kan munherpes även ge könsherpes?

Hej Jag har nyligen blivit diagnostiserad med hsv-2 (könsherpes), har inte mod att berätta det för killen som jag misstänker är den som smittat mig. Vet att han har munherpes (får utbrott). Kan det vara så att han även har könsherpes men bara får utbrott av sin munherpes? Kan tillägga att jag har hsv-1 (munherpes) också. Tacksam för ett svar ... vet inte hur jag ska handskas med detta. /Amy, 36

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: