Ange ditt sökord

Annons:

Fråga för äldre väninnas räkning; hon har en icke-allergisk astma:

Hon har svårt att gå ut när det är kallt, svårt att tåla rök och svårt att vistas i lokaler med mycket spray. Hon har flera vänner och barn som röker, och har svårt att tåla detta. Hur hjälper jag henne att få en bra hälsa? Tacksam för svar på följande frågor: Om hon behöver andningsgymmnastik, hur gör jag då? Hon behöver hjälp med fysisk träning och kontakt-TIPS! En dag satt hon vid fönstret och hade besvär med andningen. Hur hjälper jag henne bäst?

Skrivet av Olle Zetterström...
Det viktigaste är att din vän får medicin mot den astmatiska inflammationen i luftrören. Att inte tåla kall luft eller irriterande ämnen är ett typiskt tecken på inflammation av astmatyp. De bästa medicinerna är lokala kortisonpreparat som kan inhaleras. Det finns flera sorter, t.ex Pulmicort, Flutide eller Asmanex. De behöver tas regelbundet. Symtomen brukar minska efter 1-4 veckor. Då har tiden kommit för fysisk träning och andningsgymnastik/andningsteknik. Remiss till sjukgymnast kan man få av sin ordinarie läkare som också kan skriva ut medicin.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Vilken typ av munskydd är bäst?

Hej, nu när det är viktigare än någonsin med munskydd och att hålla avstånd undrar jag vilken typ av engångsmunskydd som anses vara bäst?

Spelar märket på allergimedicinen någon roll?

Min son känner av pollen väldigt mycket och jag undrar hur jag ska tänka när jag köper allergimedicin och behöver tabletter, ögondroppar och nässpray... Spelar det någon roll att de är av olika fabrikat eftersom det sällan finns allt av samma?

Hur klarar jag av pollensäsongen?

Snart är våren på intåg och jag kan inte vara den enda som blir jätteallergisk så fort pollensäsongen är igång. Mitt problem är att jag blir trött och hängig av många allergitabletter. Har du något tips på hur man klarar pollensäsongen på bästa sätt?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: