Ange ditt sökord

Annons:

Fråga 2.

Pillertrillare (kvinna 24) har sett att många har frågor om Efexor: Jag tog själv Efexor under drygt två år. Under större delen av den tiden gick det bra men mot slutet började jag må dåligt igen och höjde till 300mg om dagen utan resultat. Har nu i efterhand hört att Efexor och andra "nya generationens antidepressiva kan sluta att verka efter en tid. Finns det studier som bevisar det?

Skrivet av Hjortsberg...
Nej, preparaten slutar inte verka efter en viss tid. Den effekt som preparatet har kommer ju att märkas allra mest i början av din behandlingsperiod. När sedan situationen har stabiliserat sig kommer ju andra sidor av orsaken till ditt psykiska hälsotillstånd att märkas på ett helt annat sätt. Detta betyder att det då är dags att komplettera behandlingen med andra insatser – ofta då med att inleda samtalsterapi och stödsamtal. Det innebär alltså att preparatet har gjort den nytta du hade önskat, men att det nu är dags att gå vidare och lägga till en kompletterande behandling för att du skall må bra.

Ofta måste patienter vänja sig vid tanken att ha sin medicinering under lång tid som stödbehandling när sedan en annan behandlingsform successivt måste ta över.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: