Fråga 2.

Fråga 2.

Fråga 2.

Pillertrillare (kvinna 24) har sett att många har frågor om Efexor: Jag tog själv Efexor under drygt två år. Under större delen av den tiden gick det bra men mot slutet började jag må dåligt igen och höjde till 300mg om dagen utan resultat. Har nu i efterhand hört att Efexor och andra "nya generationens antidepressiva kan sluta att verka efter en tid. Finns det studier som bevisar det?
Skrivet av Hjortsberg...
Nej, preparaten slutar inte verka efter en viss tid. Den effekt som preparatet har kommer ju att märkas allra mest i början av din behandlingsperiod. När sedan situationen har stabiliserat sig kommer ju andra sidor av orsaken till ditt psykiska hälsotillstånd att märkas på ett helt annat sätt. Detta betyder att det då är dags att komplettera behandlingen med andra insatser – ofta då med att inleda samtalsterapi och stödsamtal. Det innebär alltså att preparatet har gjort den nytta du hade önskat, men att det nu är dags att gå vidare och lägga till en kompletterande behandling för att du skall må bra.

Ofta måste patienter vänja sig vid tanken att ha sin medicinering under lång tid som stödbehandling när sedan en annan behandlingsform successivt måste ta över.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress