Fortsätt behandla akne - resultaten kommer

Fortsätt behandla akne - resultaten kommer

Fortsätt behandla akne - resultaten kommer

Lisa (20): Sedan några månader tillbaka har jag fått besvär av akne. Värst är det kring hakan. Tidigare har jag aldrig haft finnar på kinderna. Men nu har jag även fått det där, samt i pannan och i tinningarna. Det är jättejobbigt. Jag mår väldigt dåligt och undviker att träffa vänner och bekanta. Sedan sex veckor har jag tagit Tetralysal 300mg. Till en början 2 tabletter om dagen. Men då min hud blev väldigt skör och flagnade på vissa ställen tar jag numera en kapsel om dagen. Märker ingen förbättring, snarare har det blivit värre. Jag undrar vad jag ska göra!? 1. Är tetralysal + differin(morg) och basiron 5% (kväll) något jag ska fortsätta med? 2. Finns något som hjälper mot ärren/rodnaden efter gamla finnar? 3. Finns något stämningshöjande? Känner mig oerhört deppig större delen av dagen. 4. Finns det något slags kirurgiskt ingrepp man kan göra för att skynda på processen? 5. Finns det några kostråd man bör följa?
Överläkare Anders Hallén svarar: Fortsätt med Tetralysal – det kan ta tid innan effekten kommer. Men du behöver två per dag – du blir inte torr av Tetralysal.
Att ta Differin på morgonen är ingen bra variant. Flytta den till kvällen. Den kan du bli irriterad av, så minska ev. ned till ett par kvällar per vecka. Basiron kan du ta på morgonen eller ev. byta ut den mot annan antibakteriell substans.
Ärren avtar med tiden. Det är alldeles för tidigt att diskutera ärrbehandling.
Akne är en inflammation – kirurgi är alltså inget alternativ.
Kosten spelar ingen roll för akneprocessen. Det viktigaste för ditt humör är att få effekt på finnarna. Fortsätt därför din behandling. Det komme att ge resultat.
Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress