Ange ditt sökord

Annons:

Finns det prover som kan visa på psoriasis artrit?

Vad finns det för prover som kan visa på psoriasis artrit? Tacksam för svar

Psoriasisartrit är benämningen på kroniska ledbesvär och ledinflammation hos en person med psoriasis. Det finns inget blodprov som utmärker denna diagnos. Den så kallade reumatoidfaktorn (som ofta ses vid andra reumatiska sjukdomar) saknas ofta och sänkan är ofta normal. Diagnosen ställs om läkaren hittar kombinationen av hudpsoriasis och speciella ledbesvär. Om läkaren kan konstatera inflammationer i led och/eller i muskel- och senfästen tillsammans med hudsymtom och/eller nagelangrepp kan diagnosen psoriasisartrit ställas. I de flesta fall har hudbesvären börjat före eller samtidigt som ledbesvären och det underlättar diagnostiken.

Röntgen av vissa leder kan ge vägledning. Men om hudsymtomen är diskreta och/eller ledbesvären diffusa kan det krävas upprepade läkarkontakter innan psoriasisartrit kan konstateras. Samma sak gäller i de fall då ledbesvären börjar före hudbesvären.

Minst en tredjedel av alla personer med psoriasis får även till ledbesvär.Varför vissa personer med psoriasis även får symtom från lederna är oklart. Sannolikt är det många faktorer som samverkar för att ledsjukdomen ska bryta ut. Ärftlighet har stor betydelse för insjuknande i både psoriasis men även psoriasisartrit. Vanligen debuterar psoriasis på huden ungefär tio år före symtomen från lederna, men hos ungefär en fjärdedel kommer ledbesvären först eller samtidigt med hudsymtomen. Insjuknande i psoriasisartrit kan ske i alla åldrar, men är vanligast mellan 30 och 55 års ålder. Kvinnor och män drabbas lika ofta.
Det är viktigt med en tidig diagnos av psoriasisartrit för att bromsa sjukdomsutvecklingen innan ledens funktion begränsas. Vid problem med svullna leder bör man vända sig till en reumatolog.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 3 maj, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.