Ange ditt sökord

Annons:

Finns det något speciellt test man kan göra för att se om man riskerar cancer?

Jag skulle vilja veta om man kan göra någon test om man har cancer har 4 st i min familj som gått bort i cancer och sen ett år tillbaka har jag haft ont i skelletet och leder skulle va skönt om man kan kolla sig! / Per-Åke, 45 år

Tyvärr finns det inget generellt test för alla cancersjukdomar. Har man bland kvinnor en speciellt typ av bröstcancer hos mamma och mormor, kan man göra ett speciellt test för att se om man själv ligger i risksonen. Det man då kan göra är att innan man fått cancer ta bort båda brösten så tidigt som möjligt efter att man fått sina barn och ammat färdigt. Jag har bara träffat en kvinna genom detta år som låtit operera bort båda brösten i unga år utan att det varit cancer med i förloppet. För att se om man har skelettcancer skall man söka för detta och se om det är indikation för en enkel skelettröntgenundersökning!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Cancer

Kan endometrios öka risken för cancer?

Läser på nätet att långvarig endometrios kan leda till cancer och blir orolig . Stämmer det att man löper större risk att drabbas av cancer vid endometrios och hur stor är denna sannolikhet?

Kvinnans hälsa

Får jag använda hormonbehandling i klimakteriet?

Jag fick Hodgkins lymfom 2003 och fick veta att jag inte fick äta hormoner, är det verkligen så?

Hud & Hår

Hur vanligt är det med malignt melanom?

Hur vanligt är det med malignt melanom?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: