Ange ditt sökord

Annons:

Finns det någonting som lugnar mig inför en längre flygresa då jag är skräckslagen inför resan?

Hej! Jag ska snart flyga till Brasilien och är rädd för att flyga, och då menar jag verkligen skräckslagen! Finns det något jag kan ta innan jag flyger som lugnar mig? Kvinna 17

Flygrädsla är ett ångest tillstånd som kallas specifik fobi. Det finns bra korttidsterapier med KBT (kognitiv beteendeterapi) som på bara 3-5 behandlingstillfällen kan bota Din flygrädsla. Du kan via vårdguiden.se på nätet hitta kontakter eller också vända Dig direkt till en kognitiv beteendeterapeut eftersom tillgången på fobibehandling inom den offentliga vården är begränsad. Du kan också ta kontakt med Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet (om Du bor inom detta område) som ibland kan ge behandlingar inom ramen för forskning eller utbildning. Se länken Psykologiska instutitionen, SU, Psykoterapimottagning. Sedan finns det även ångestdämpande läkemedel som Du kan diskutera med Din husläkare. Dessa ger akut ångestlindring, men de ska inte tas mer än vid enstaka tillfällen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 16 november, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: