Ange ditt sökord

Annons:

Fettknölar i ryggslutet

Har sedan 15 år massor med fettknölar i ryggslutet. Varit på ultraljud. Inte överviktig. Har ont till o från. Ofta känslig om någon tar normalt i mig. Får lätt blåmärken. Nu sa läkaren att det är Dercums sjukdom. Hur får det konstaterat? Är det bra att träna? Ibland tar jag tabletter innan träningen. Är det okej? Vad kan jag göra för att inte bli sämre? Mår i övrigt mycket bra och periodvis är jag helt smärtfri. Finns det kompetens för detta i alla städer? Vilka tabletter ska jag äta vid behov? Förtydligande: Läkaren undersökte mig aldrig. Var där av en annan orsak. När jag berättade om mina knölar och trodda inflamationer i ryggslutet sa han det är en sjukdom och hänvisade mig till att läsa om dercums. Ann-Kathrin, 57

På din beskrivning låter det inte som om du drabats av morbus Dercum eller "fettvävsreumatism" som det också kallas. Specifikt för denna sjukdom är att det börjar med abnorm utveckling av fetma samtidigt med smärtdebuten. Huvudsymtomen är således viktökning tilsammans med en mycket uttalade generella ömheten över hullet. Det stämmer inte på dig och de symtom du beskriver. Det finns dock en ovanlig form av morbus Dercum Typ III, där man kan ha smärtande fettknölar utan viktuppgång och fetma. Man bör om det även finns nervsymtom utesluta neurologisk sjukdom. Det låter mer som om om du har lipom i ryggslutet, dvs fettknölar som trycker på både blodkärl och nerver i området. En noggrann kroppsundersökning med blodtrycksmätning och blodprovstagning där man bland annat kollar sänkan, blodsocker, sköldkörtelfunktionen, blodfetter och inflammationsparametrar skulle kunna ingå. Resultatet av undersökningarna får sedan visa om en remiss till speciaist är befogad. Att träna är under alla förhållanden en bra terapi. När det gäller läkemedel är det svårt att råda utan att veta vad du provat och vilken effekt det haft på dina smärtor. Paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel kan ibland vara till hjälp mot smärtan, men det är viktigt att utreda vilken typ av smärta du har. Det betämmer sedan tillsammans med dina erfarenheter av vilken smärtbehandling som är bäst för just dig. Reumatologer och neurologer kan vara till hjälp om det rör sig om morbus Dercum, men det kan också hända att en kirurg kan konsulteras för att se om det går att ta bort fettknölarna.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Rörelseapparaten

Kan huvudvärken kopplas till mina ryggproblem?

Hejsan, jag har lite huvudvärk varje dag. Har även haft problem med ryggen. Kan det vara så att jag är spänd på grund av ryggen och får huvudvärk? Med vänlig hälsning, Andreas 

Kvinnans hälsa

Lindra sjösjuka

Hej! Hur lindrar jag min sjösjuka på bästa sätt? Min familj och jag ska ut med båten i över en vecka så jag skulle behöva något som verkligen funkar. 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Vad vill du göra?

Välkommen till Doktorn!