Ange ditt sökord

Annons:

Fettknölar i ryggslutet

Har sedan 15 år massor med fettknölar i ryggslutet. Varit på ultraljud. Inte överviktig. Har ont till o från. Ofta känslig om någon tar normalt i mig. Får lätt blåmärken. Nu sa läkaren att det är Dercums sjukdom. Hur får det konstaterat? Är det bra att träna? Ibland tar jag tabletter innan träningen. Är det okej? Vad kan jag göra för att inte bli sämre? Mår i övrigt mycket bra och periodvis är jag helt smärtfri. Finns det kompetens för detta i alla städer? Vilka tabletter ska jag äta vid behov? Förtydligande: Läkaren undersökte mig aldrig. Var där av en annan orsak. När jag berättade om mina knölar och trodda inflamationer i ryggslutet sa han det är en sjukdom och hänvisade mig till att läsa om dercums. Ann-Kathrin, 57

På din beskrivning låter det inte som om du drabats av morbus Dercum eller "fettvävsreumatism" som det också kallas. Specifikt för denna sjukdom är att det börjar med abnorm utveckling av fetma samtidigt med smärtdebuten. Huvudsymtomen är således viktökning tilsammans med en mycket uttalade generella ömheten över hullet. Det stämmer inte på dig och de symtom du beskriver. Det finns dock en ovanlig form av morbus Dercum Typ III, där man kan ha smärtande fettknölar utan viktuppgång och fetma. Man bör om det även finns nervsymtom utesluta neurologisk sjukdom. Det låter mer som om om du har lipom i ryggslutet, dvs fettknölar som trycker på både blodkärl och nerver i området. En noggrann kroppsundersökning med blodtrycksmätning och blodprovstagning där man bland annat kollar sänkan, blodsocker, sköldkörtelfunktionen, blodfetter och inflammationsparametrar skulle kunna ingå. Resultatet av undersökningarna får sedan visa om en remiss till speciaist är befogad. Att träna är under alla förhållanden en bra terapi. När det gäller läkemedel är det svårt att råda utan att veta vad du provat och vilken effekt det haft på dina smärtor. Paracetamol eller antiinflammatoriska läkemedel kan ibland vara till hjälp mot smärtan, men det är viktigt att utreda vilken typ av smärta du har. Det betämmer sedan tillsammans med dina erfarenheter av vilken smärtbehandling som är bäst för just dig. Reumatologer och neurologer kan vara till hjälp om det rör sig om morbus Dercum, men det kan också hända att en kirurg kan konsulteras för att se om det går att ta bort fettknölarna.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 januari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.