Ange ditt sökord

Annons:

Först i raden signaturen “Lilla jag” (kvinna 22), som inte alltid har mått så bra psykiskt och som mår bra på medicinen Stilnoct (en s.k. bensodiazepin red.anm):

Jag hade magkatarr för några år sen som inte riktigt har gått över. Har även en tvångstanke som jag inte blir av med (men den märks inte, & stör mig inte så mycket). Har haft insomningsproblem sen jag var 16 år gammal. Efter ett eller två år sökte jag hjälp på BUP. De kunde hjälpa mig med vissa saker tex rädslan för att åka bil (eftersom vi kunde krocka & jag var den ende som överlevde = rädsla för att bli lämnad ensam). Men trots behandling med olika antidepressiva t.ex. Zoloft, avslappningsövningar m.m. så försvann aldrig mina sömnproblem. Tillslut började vi pröva olika läkemedel som förhoppningsvis kunde hjälpa mig att sova. (Samtalsterapin fortsatte i 2 år)

Den enda medicinen som fungerade var Stilnoct... Med tanke på min ålder så är det alltså väldigt svårt att få läkare att skriva ut den tabletten till mig. Vilket är väldigt frustrerande, eftersom det sista jag vill är att bli beroende. Jag fick 30 st utskrivna för 2 år sen, dom har precis tagit slut. Måste tillägga att jag har haft en väldig otur med läkare också, alla mina husläkare har slutat ganska snabbt & har därför aldrig kunnat bygga upp en kontakt med nån. Sist jag fick Stilnoct utskrivet följde pappa med.. Efter många om & men så kommer jag fram till frågan. Finns det INGA läkemedel med samma effekt som Stilnoct som INTE är beroendeframkallande & narkotikaklassade? Jag vill bara kunna sova som en normal människa!

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Som ett RENT sömnmedel finns det egentligen bara den typen av insomningsmedel som du berättar om, som i ditt fall STILNOCT, en s.k BENSODIAZEPIN. Verkan av dessa läkemedel är väl känd och de ger mycket bra effekt mot ångest – samtidigt som vi vet att de också kan skapa ett beroende, som i sin tur kan komma att motverka effekten.

Trettio tabletter på två år låter emellertid inte farligt. Besvären uppkommer, som vi känner till det, om man tar medicinen VARJE dag och under flera år. Det finns emellertid flera alternativa lätta insomningsmedel på Apoteket som du kan prova. Det finns även beskrivet god effekt av antidepressiv medicinering till natten och där vi inte ser att det leder till ett medicinberoende. Tala med din läkare. Det finns således andra typer av mediciner som du bör kunna kan få prova. Du behöver alltså inte oroa dig i onödan.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: