Ange ditt sökord

Annons:

Först är det Maria (33), som står på antidepressiva och vill skaffa barn:

Jag har varit sjukskriven från arbete som sjukvårdsbiträde i tre år pga utbrändhet. Jag har ätit flera olika antidepressiva mediciner. Idag äter jag Fluoxetin Selena 20+20mg, Xanor depot 1,5mg+1,0mg samt Xanor 1mg v.b. Till natten tar jag 50 mg Propavan. Jag har haft ungefär denna medicinering hela tiden. Jag har nu en stark önskan att skaffa barn. Hur påverkar dessa mediciner en graviditet och fostret?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det finns inga bevis idag på att antidepressiva läkemedel i sig ger fosterpåverkan. Det som är elt avgörande är därmed inte medicinintaget utan hur du mår under och efter en graviditet. Barnet är ju försvarslöst och kan inte veta om dess mamma kommer att klara förlossning och fortsatt vård utan bekymmer och problem. Det är därför viktigt att du och din läkare pratar igenom om det är problemfritt för dig att klara en graviditet och en barnuppfostran just nu – eller om du av hänsyn till barnet skall skjuta frågan framåt i tiden. Alla barn föds ju inte utan problem och man måste vara rustad att både klara ett friskt och välartat barn som ett barn med handikapp och egna svårigheter.

Individen har alltså ett ansvar att klara en graviditet och det är inte det att man tar den eller den medicinen som kommer att avgöra hur barnet kommer att klara sig i livet.
Jag kan nog tycka att om du är i behov av så pass mycket mediciner för att må bra, finns det andledning att fundera på om det just nu är rätt tillfälle för dig att ta sig an ett barns vård och framtid. Tala med din läkare för råd och stöd och fr.a med den person som du skall dela föräldraskapet med. Är ni redo just nu?

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: