Först är det Maria (33), som står på antidepressiva och vill skaffa barn:

Först är det Maria (33), som står på antidepressiva och vill skaffa barn:

Först är det Maria (33), som står på antidepressiva och vill skaffa barn:

Jag har varit sjukskriven från arbete som sjukvårdsbiträde i tre år pga utbrändhet. Jag har ätit flera olika antidepressiva mediciner. Idag äter jag Fluoxetin Selena 20+20mg, Xanor depot 1,5mg+1,0mg samt Xanor 1mg v.b. Till natten tar jag 50 mg Propavan. Jag har haft ungefär denna medicinering hela tiden. Jag har nu en stark önskan att skaffa barn. Hur påverkar dessa mediciner en graviditet och fostret?
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det finns inga bevis idag på att antidepressiva läkemedel i sig ger fosterpåverkan. Det som är elt avgörande är därmed inte medicinintaget utan hur du mår under och efter en graviditet. Barnet är ju försvarslöst och kan inte veta om dess mamma kommer att klara förlossning och fortsatt vård utan bekymmer och problem. Det är därför viktigt att du och din läkare pratar igenom om det är problemfritt för dig att klara en graviditet och en barnuppfostran just nu – eller om du av hänsyn till barnet skall skjuta frågan framåt i tiden. Alla barn föds ju inte utan problem och man måste vara rustad att både klara ett friskt och välartat barn som ett barn med handikapp och egna svårigheter.

Individen har alltså ett ansvar att klara en graviditet och det är inte det att man tar den eller den medicinen som kommer att avgöra hur barnet kommer att klara sig i livet.
Jag kan nog tycka att om du är i behov av så pass mycket mediciner för att må bra, finns det andledning att fundera på om det just nu är rätt tillfälle för dig att ta sig an ett barns vård och framtid. Tala med din läkare för råd och stöd och fr.a med den person som du skall dela föräldraskapet med. Är ni redo just nu?

 

Veckans fråga

Har den rådande situationen bidragit till att du känner dig ensam?

Nyhetsbrev

E-postadress