Ange ditt sökord

Annons:

Förhöjt blodtryck med pacemaker

Bästa Doktor. Jag har sedan ett år tillbaka fått en pacemaker. Den fungerar utmärkt, men efter att den inmonterats har jag fått förhöjt blodtryck -180/90- ,vilket oroar mig. Tidigare - innan pacemakern - låg blodtrycket på -140/80. Kan det förhöjda blodtrycket bero på pacemakern och därmed ett "kraftigare hjärtarbete". Tacksam för svar. Hälsningar Olle, 83

Det här med blodtryckets orsaker är oftast inte så enkelt. Det borde ju inte i sig ha med pacemakern att göra, såvida den inte är inne och arbetar hela tiden. När du kommer på pacemakerkontroll nästa gång skall du fråga hur stor del av tiden den varit aktiv, vilket man kan utläsa på de moderna apparaterna. Diskutera vidare med hjärtläkaren som, jag utgår ifrån, även kontrollerar ditt blodtryck. En enstaka mätning kan ibland vara för lite, varför jag föreslår att man kanske gör en 24-timmars blodtrycksmätning. Man sätter på en manschett som vanligt och kopplar den till en liten kompressor och minidator som man har i ett snöre kring halsen, där den sköter sig själv med kanske 60-80 mätningar över dtt dygn. Då ser man mycket bättre hur det ligger till med blodtrycket i genomsnitt!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Karusellyrsel – saknar jag någon vitamin eller mineral?

Jag har fått sådana symtom som karusellyrsel beskrivs till viss del. Jag undrar om det kan vara någon vitamin eller mineral som fattas i kroppen eller om det är någon form av förgiftning? Jag är orolig att det är något allvarligt. Det kommer ofta när jag läger ned huvudet eller vänder mig om i sängen, även när jag sätter mig upp.

Hjärta & Kärl

Blåsljud på hjärtat

När jag föddes hade jag ett blåsljud på hjärtat, gick på kontroller tills jag var ca 1 år. Det växte tillslut ihop av sig självt.

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.