Ange ditt sökord

Annons:

Förhöjt blodtryck med pacemaker

Bästa Doktor. Jag har sedan ett år tillbaka fått en pacemaker. Den fungerar utmärkt, men efter att den inmonterats har jag fått förhöjt blodtryck -180/90- ,vilket oroar mig. Tidigare - innan pacemakern - låg blodtrycket på -140/80. Kan det förhöjda blodtrycket bero på pacemakern och därmed ett "kraftigare hjärtarbete". Tacksam för svar. Hälsningar Olle, 83

Det här med blodtryckets orsaker är oftast inte så enkelt. Det borde ju inte i sig ha med pacemakern att göra, såvida den inte är inne och arbetar hela tiden. När du kommer på pacemakerkontroll nästa gång skall du fråga hur stor del av tiden den varit aktiv, vilket man kan utläsa på de moderna apparaterna. Diskutera vidare med hjärtläkaren som, jag utgår ifrån, även kontrollerar ditt blodtryck. En enstaka mätning kan ibland vara för lite, varför jag föreslår att man kanske gör en 24-timmars blodtrycksmätning. Man sätter på en manschett som vanligt och kopplar den till en liten kompressor och minidator som man har i ett snöre kring halsen, där den sköter sig själv med kanske 60-80 mätningar över dtt dygn. Då ser man mycket bättre hur det ligger till med blodtrycket i genomsnitt!

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Hjärta & Kärl

Rödbetsjuice bra för hjärta-kärl?

Det förs fram i vissa media att rödbetsjuice ska vara bra för hjärta/kärl. Finns det forskning som visar sådana resultat?

Hjärta & Kärl

Ärftlighet vid hjärtfel

Tänkte kolla hur många procents risk det är att ärva hjärtfel från sina egna föräldrar? För jag har läst lite om det och en del stämde väldigt mycket in på mig. Därför skulle det vara skönt att veta ungefär hur stor risken kan vara för att ha ärvt hjärtfel.

Hjärta & Kärl

Kolesterolvärden

Hej, hur är det möjligt att ett högt HDL och ett normalt LDL parat med ett normalt Triglyceridevärde ger ett högt och ej acceptabelt totalt kolesterolvärde? Jag är inte ensam att bli förbryllad inför detta faktum. Mvh, Bo Johnson 

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: