Ange ditt sökord

Annons:

Får pojkar och flickor samma vaccin mot HPV?

Är det olika HPV-vacciner för flickorna och pojkarna? Det står att pojkarna får skydd mot kondylom, får flickorna det också?

Man, 50 år

Ja, det är samma vaccin mot HPV som erbjuds till flickor och pojkar. I Sverige använder vi ett vaccin som är s k 9-valent, det vill säga att det ger ett skydd mot HPV-typerna 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58.

Vaccinet ger ett skydd mot att utveckla livmoderhalscancer för flickorna, och analcancer och kondylom för både flickor och pojkar.

Annons:
Rebecka Kaplan Sturk
Gynekologi/obstetrik
Uppdaterad: 16 mars, 2023 Publicerad: 16 mars, 2023

Liknande frågor

Cancer

Kan endometrios öka risken för cancer?

Läser på nätet att långvarig endometrios kan leda till cancer och blir orolig . Stämmer det att man löper större risk att drabbas av cancer vid endometrios och hur stor är denna sannolikhet?

Hud & Hår

Kan man sola trots bältros?

Kan man sola ansiktet när man har bältros där??

Kvinnans hälsa

Underlivet torrt och kliar

Hej. Jag är en tjej på 14 år och har intensiv klåda i underlivet. Det har pågått i ungefär 1-2 dagar. Det känns uttorkat och kliar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: