Ange ditt sökord

Annons:

Ett högaktuellt problem – elitidrottarens “After Sport Syndrome”.

Egen företagare, f.d elitidrottsman (48) är utbränd sedan halvtannat år med kraftig depression: Jag är kraftlös och har sömnsvårigheter. Som värst hade jag svårt att vrida ur en disktrasa och vilade mest hela dagarna med svår ångest. Xanor har hjälpt mig och jag mår bättre idag; har försökt trappa ner med Xanor men det går inte; blir genast sämre vid bara 0.25 mg nedsättning. Kan jag fortsätta äta Xanor och sätta ut den längre fram? Alla tjatar om tillvänjningen av denna medicin. Jag äter 45 mg Remeron samt 1.5 mg Xanor depot/dygn. Går i terapi då jag även har ont i kroppen; efter många år av idrottsskador har jag "inte använt kroppen utan mest hjärnan". Jag kunde inte titta på teve och läsa tidningar; hörsel, känsel och övriga sinnen var på helspänn. Allt detta blir nu långsamt bättre. Jag har även orolig mage men mycket bra familjeförhållanden med bra stöttning från släkt och vänner. Är lite orolig för medicineringen som i alltför hög grad uppfyller mina tankar..

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Ja, det finns stor risk för ett "lågdosberoende" av t.ex, Xanor. Och när du försöker sluta med det läkemedlet får du biverkningar och abstinensbesvär (utsättningsbesvär). Ditt behov av medicinering måste därför omprövas så att du kommer igenom denna process utan att utveckla ett läkemedelsberoende som resultat av behandlingen. Det kan därför vara orsak att ompröva din behandling och att kombinera Remeron med ett alternativt antidepressivt läkemedel på dagen för att du ska må bättre.

Medicinering är ofta ett absolut krav i behandlingen under inledningen av en svår sjukdom (störning). MEN som sedan successivt behöver bytas ut mot s.k KOGNITIV terapi för att hjälpa dig att återfå din tidigare prestationsförmåga. Be din läkare om en remiss till en Psykiatrisk klinik för hjälp till en bredare behandlingsinriktning, så kommer du snart att kunna återfå dina tidigare krafter. Lycka till!

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: