Erica (19) har periodvis under flera år haft starka magsmärtor, som koncentrerar sig runt naveln och upp mellan revbenen:

Erica (19) har periodvis under flera år haft starka magsmärtor, som koncentrerar sig runt naveln och upp mellan revbenen:

Erica (19) har periodvis under flera år haft starka magsmärtor, som koncentrerar sig runt naveln och upp mellan revbenen:

Jag har försökt finna någon logik i det hela, men smärtorna uppstår oregelbundet, efter det jag ätit något och det kan göra så ont att jag är tvungen att gå ifrån festen, lektionen etc för att lägga mig ner. Jag har även svårt att andas. Jag fick diagnosen "förstadium till magsår" för ett par år sedan, men medicinerna fungerade inte. Det kan gå flera månader mellan smärtorna och då får jag för mig att det kanske inte varit så farligt, men nu har jag kommit underfund med att det är något som inte stämmer. Jag har hört talas om någon magsjukdom då man saknar en viss nedbrytningshormon eller liknande, att allt kan fungera normalt ibland och ibland inte. Jag har för övrigt inga allergier och lever sunt överlag.
Skrivet av Michael Wedén...
Jag utesluter magsår och gissar på glutenallergi: Magsår är en direkt ovanlig sjukdom hos en 19-åring, som vuxit upp i Sverige. "Förstadium till magsår" är en tokig benämning, som används alldeles för lättvindigt vid olika magsmärtor. Har man dessutom provat magsårsmedicin utan effekt, så kan den orsaken anses vara utesluten.
En möjlig, men inte jättevanlig, orsak är glutenallergi. Diagnosen kan ställas med hjälp av gastroscopi med vävnadsprover. Blodprover kan också säga en del. Kan det vara glutenallergi du har hört talas om?

Den allra vanligaste diagnosen vid magont, särskilt hos unga, är "funktionell dyspepsi" Med det menas egentligen att man inte har kunnat hitta någon synlig förändring vid gastroskopi och inte heller hittat något onormalt vid provtagning. Det skall inte heller finnas någon misstanke på IBS eller annan tarmsjukdom.

Det är väl så att magen precis som annat är olika hos oss människor. En del har en känsligare mage, som kräver lugnare livsföring, regelbundna måltider och tarmvanor, psykisk balans etc för att vi skall må bra. Känner man ofta av sin mage är det lätt att oron skapar en ond cirkel. Eftersom detta uppenbarligen är ett problem för dig, bör du söka (hus-)läkare för att diskutera dina besvär. Denna gång bör man inte nöja sig med att bara skriva ut en medicin, utan istället försöka ta reda på orsaken om det är möjligt. Det tror jag är bättre både för dig och doktorn.

Teman: 
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress