David (23) har haft långvariga problem med fotvårtor:

David (23) har haft långvariga problem med fotvårtor:

David (23) har haft långvariga problem med fotvårtor:

Hej, jag har haft långvariga problem med fotvårtor. Några har försvunnit efter några år av sig själv och andra är kvar. De senaste åren har jag tre på vänster fot och en på höger. Har försökt "bekämpa" dem med vårtmedel från ACO. Men när jag filar/pillar bort den del av huden som dör, börjar det ofta blöda och då kan jag inte behanda vårtan mer på några dagar och då hinner huden byggas upp underifrån igen. Har nu i höst testat Wartner kylprodukt. Trodde jag hade blivit av med några då, men efter ett antal veckor återkom de. Vårtorna är mycket smärtsamma när jag står och går. Vart skall man vända sig för att få hjälp med att få bort dem en gång för alla? David, 23

Det grundläggande problemet med vårtor är att det handlar om virusinfektioner och den slutliga utläkningen är beroende av att det egna virusförsvaret aktiverar sig. Vårtvirusinfektioner är ”gamla” infektioner och ur infektionsförsvarets synpunkt ointressanta – de hotar inte kroppen genom att invadera den. Något sätt att säkert bli av med virus finns inte. På fotsula måste dessutom en viss försiktighet med kirurgiska metoder tillrådas – en uppkommen ärrbildning kan ge lika mycket besvär som vårtan.
Ingen kirurgisk behandling (inkl laser) kan ta bort allt virus.

Den behandling du redan driver är vettig. En vårta som hålls tunn ger inga besvär; det är först när den får bli stor och man trampar in den i foten som den gör ont. Effekten av vårtmedlet kan ökas genom att täcka vårtan med Duoderm-platta som kan köpas receptfritt på apoteket. På apoteket finns också plåster med salicylsyra som kan hjälpa till att ”skala ned” vårtan. Även om du inte blir av med vårtorna helt lönar det sig att behandla. Och även om det hittills varit segt så kan ditt virusförsvar plötsligt vakna till.

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress