Ange ditt sökord

Annons:

CW (man 51, 92 kg ,181cm) har sedan en månad ont i knäna när han böjer benet:

Inga problem att gå 3 km, men sätter jag mig på huk kan jag knappt resa mig igen. Knäna känns "trötta" och gör ont när jag böjer på dem. Jag inbillar mig att det skulle kännas just så om jag hade vätska i knäna, men det finns ingen svullnad, ingen ömhet vid beröring, utan knät ser normalt ut. Såvitt jag minns har jag inte slagit knäna eller överansträngt mig.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Det låter som om dina menisker har börjat ge sig.
Värk i knäleder är nämligen ofta ett första tecken på att brosket börjar minska och att det uppstår en inflammatorisk process i knäleden. Detta ger även ett s.k mekaniskt hinder - dvs när du suttit på huk och sedan vill räta ut knäleden så låser sig knäleden därför att en bit av menisken fastnar i leden.

En röntgenundersökning är avgörande för att bedöma knäleden..Om det uppstår oklarheter kan en s.k artroskopi vara bra. Man tittar då in i knäleden och kan se om det finns "lösa" delar av menisken som flyter omkring och irriterar vävnaden. Man kan då även inspektera om ligamenten ser hela ut och att infästningarna ser bra ut. Be din läkare om en remiss till röntgen och sedan ger det sig av sig själv.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: