Ange ditt sökord

Annons:

Christina (52) tackar för svar och har en fråga till om lukt och smak:

Jag har förlorat lukt och smaksinne, men jag är inte täppt i näsan och har ingen ständig snuva. För många år sedan tog jag bort polyper i näsan några gånger. Sedan dess använder jag Rhinocort. Efter varje riktig förkylning jag har, ca.en gång om året, händer det att jag ett par dagar efteråt kan känna smak och lukt, men sedan försvinner det igen. Jag tar ytterst ogärna till antibiotikapreparat om det inte är sista utvägen. Ibland kan jag ha en konstig känsla av att det luktar brandrök i näsan hela tiden; det kan hålla i sig i flera dagar innan det klingar ut. Ibland kan jag, långt bak i näsan eller i svalget, känna på min egen utandningsluft om jag t.ex ätit vitlök, men jag känner det inte på vare sig smak eller lukt.

Det farligaste jag varit med om var när jag skulle tillreda en kyckling. Den var mycket dålig och det stank i hela huset i flera dagar utav den, men jag kände ingenting. Jag hann aldrig tillreda den eftersom min man kom instormande för att se vad det var som stank. Detta gör att jag blir ganska begränsad och ibland känns det rent av som ett handikapp att inte känna lukt. Att känna hur maten man äter smakar är ju bara en saknad, men luktsinnet är viktigt i flera sammanhang. Hoppas nu på ett nytt svar.

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är faktiskt inte osannolikt att det finns en slemhinnesvullnad högt uppe i näsan där luktsinnet sitter. Det kan även vara en skada på själva luktnerven. Detta bör Du låta en ÖNH(öron/näsa/hals)-specialist undersöka med intresse för dessa frågor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: