Ange ditt sökord

Annons:

Christina (52) tackar för svar och har en fråga till om lukt och smak:

Jag har förlorat lukt och smaksinne, men jag är inte täppt i näsan och har ingen ständig snuva. För många år sedan tog jag bort polyper i näsan några gånger. Sedan dess använder jag Rhinocort. Efter varje riktig förkylning jag har, ca.en gång om året, händer det att jag ett par dagar efteråt kan känna smak och lukt, men sedan försvinner det igen. Jag tar ytterst ogärna till antibiotikapreparat om det inte är sista utvägen. Ibland kan jag ha en konstig känsla av att det luktar brandrök i näsan hela tiden; det kan hålla i sig i flera dagar innan det klingar ut. Ibland kan jag, långt bak i näsan eller i svalget, känna på min egen utandningsluft om jag t.ex ätit vitlök, men jag känner det inte på vare sig smak eller lukt.

Det farligaste jag varit med om var när jag skulle tillreda en kyckling. Den var mycket dålig och det stank i hela huset i flera dagar utav den, men jag kände ingenting. Jag hann aldrig tillreda den eftersom min man kom instormande för att se vad det var som stank. Detta gör att jag blir ganska begränsad och ibland känns det rent av som ett handikapp att inte känna lukt. Att känna hur maten man äter smakar är ju bara en saknad, men luktsinnet är viktigt i flera sammanhang. Hoppas nu på ett nytt svar.

Skrivet av Olle Zetterström...
Det är faktiskt inte osannolikt att det finns en slemhinnesvullnad högt uppe i näsan där luktsinnet sitter. Det kan även vara en skada på själva luktnerven. Detta bör Du låta en ÖNH(öron/näsa/hals)-specialist undersöka med intresse för dessa frågor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: