blir mycket röd i ansiktet...

blir mycket röd i ansiktet...

blir mycket röd i ansiktet...

(kvinna 46): Mitt problem är att jag blir mycket röd i ansiktet och skakar i hela kroppen när jag är på ett möte eller när jag kommunicerar med flera personer. Jag är hellre ensam än att jag kommer i sådana situationer. Och jag längtar att vara en vanlig människa. Jag har varit hos en psykolog som uppmuntrat mig att ta Citalopram men jag läste mycket om hur många farliga biverkningar man kan drabbas av. Nu är jag tveksam; jag vet inte vad jag ska göra.
Doktor Anders Halvarsson svarar: Har man blivit ordinerad Citalopram och talat genom sin situation ordenligt tycker jag förstås att man pröva medicinen. Vi vet ju inte förrän man testat hur det går. Inget farligt torde kunna ske med att pröva. Man börjar förstås med en liten dos på 10 mg för att efter några veckor långsamt höja dosen.
Om det annars bara är i folksamlingar och andra möten med människor eller om man skall uppträda mer eller mindre offentligt som du har de besvär du beskriver men i övrigt mår bra skulle du kunna pröva med en betablockerare som t.ex liten dos av Inderal 10-40 mg innan du går på ett möte. Jag känner personer t.ex skådespelare, som inför en premiär har just liknande besvär och då mår utmärkt av att ta en sådan tablett innan, men det är ingen medicin man annars skall äta. Detta måste man ju diskutera med den som förskriver medicinen. Det är viktigt att påpeka att den som har astma inte heller bör ta den medicinen.
 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress