Ange ditt sökord

Annons:

Blir jättedeppig varje månad

Hej! Jag heter Sofie och är 25 år gammal. Jag har ett ständigt problem att varje ny månad blir jag jättedeppig och får lätt ångest och blir på kolosalt dåligt humör, ledsen och väldigt känslig. Jag tror de har med mina hormoner/PMS besvär att göra. Jag undrar om det finns något man kan göra för att mildra de hela för de blir väldigt jobbigt för mig att känna såhär varje ny månad. Mvh// Sofie , 25 år

Det tillstånd Du lider av kallas PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Det är ett tillstånd som innebär att man lider av ökad irritabilitet och nedstämdhet (och ofta också andra symtom) under veckan eller veckorna före menstruation, men är helt besvärsfri under tiden efter menstruation. Premalex heter det läkemedel som har indikation PMDS och doseringen är 10 mg /dag vid ägglossning (oftast 14 dagar före beräknad menstruation) och tar det fram till första menstruationsdagen. Premalex tabletter tas i återkommande perioder. Den optimala dosen brukar vara 20 mg dagligen, men vissa patienter kan få tillräcklig effekt vid 10 mg dagligen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 mars, 2013

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Stressad av håravfall

Jag har på senare veckor upptäckt att jag tappar otroligt mycket hår när jag tvättar och borstar. Jag gick nyligen igenom en abort vilket självklart resulterade i mycket ångest, kan det ha något med saken att göra? Jag kan inte sluta oroa mig, så vad kan jag göra åt saken? Får bara ännu mer stress av att se allt hår som ramlar, kan det vara vitaminer eller så?

Kvinnans hälsa

Östrogen till äldre kvinnor

Varför rekommenderar inte läkare att man ska äta östrogen när man är ca 70 år? Vad gör man när man har extrema svettningar? Jag har ätit östrogen mellan 50- och 60-årsåldern.

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: