Ange ditt sökord

Annons:

Blir jättedeppig varje månad

Hej! Jag heter Sofie och är 25 år gammal. Jag har ett ständigt problem att varje ny månad blir jag jättedeppig och får lätt ångest och blir på kolosalt dåligt humör, ledsen och väldigt känslig. Jag tror de har med mina hormoner/PMS besvär att göra. Jag undrar om det finns något man kan göra för att mildra de hela för de blir väldigt jobbigt för mig att känna såhär varje ny månad. Mvh// Sofie , 25 år

Det tillstånd Du lider av kallas PMDS (premenstruellt dysforiskt syndrom). Det är ett tillstånd som innebär att man lider av ökad irritabilitet och nedstämdhet (och ofta också andra symtom) under veckan eller veckorna före menstruation, men är helt besvärsfri under tiden efter menstruation. Premalex heter det läkemedel som har indikation PMDS och doseringen är 10 mg /dag vid ägglossning (oftast 14 dagar före beräknad menstruation) och tar det fram till första menstruationsdagen. Premalex tabletter tas i återkommande perioder. Den optimala dosen brukar vara 20 mg dagligen, men vissa patienter kan få tillräcklig effekt vid 10 mg dagligen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 11 mars, 2013

Liknande frågor

Kvinnans hälsa

Trängningar i blåsan

Jag har trängningar i blåsan, vad finns för hjälp?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Kvinnans hälsa

Muntorrhet av klimakteriet

Jag har sedan 6 månader kommit i klimakteriet och har flera olika biverkningar av det, men det värsta tycker jag är muntorrhet! Har provat allt receptfritt, vill inte äta östrogen! Jag blir nästan tokig av denna hinna i munnen. Vad ska jag göra och finns det något som lindrar mina besvär? Jag har ingen livsgnista kvar.

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: