Ange ditt sökord

Annons:

Blir inte av med förkylning efter rökstopp

Jag har varit rökfri i ca 5 veckor, slutade tack vare en halsfluss, var alldeles för olustigt att röka när man kände sig så konstig i halsen. Nu till mina frågor. Jag har inte blivit riktigt bra efter min halsfluss, varit fortsatt små förkyld och nu även blivit hes och hostig. Skall tillägga att jag genomgick en penicillin kur på 10 dagar. Det kommer massa slem, speciellt efter att jag sovit. Kan mitt rökstopp orsaka att jag inte blir av med förkylningen? Har det nåt med flimmerhåren att göra?
Jag har även upplevt stor förändring på min mage/tarm. Jag har IBS och har haft stora magbesvär i ca 10 år, i början av rökstoppet blev magen helt plötsligt bra och jag trodde att alla mina magbesvär berott på rökningen. Men nu har det blivit sämre igen, har ofta kramper i magen, är trög men inte förstoppad känner mig smått illamående ganska ofta. Äter omeprazol varje dag för min IBS och antar att jag skall fortsätta med detta. Vad beror detta på? Skall man behöva må så här dåligt när man slutar röka? Är det inte nu man skall få må bra när man lyckats med detta?
Jag hoppas att jag kan få lite mer svar här än vad jag fått på vårdcentralen, enligt dom är jag frisk, behöver bara vila pga av min förkylning.
Tack på förhand! karoline (29år)

Grattis till ditt rökstopp. De allra flesta som slutar röka mår bättre efter att den kemiska abstinensfasen är över vilket vanligtvis är inom tre veckor. Det som kan kvarstå efter denna tidsperiod är röksug, aptitökning och viktökning. Varför du mår som du gör kan jag inte svara på men du kanske ska boka en tid till din läkare med önskemål om att grundligt gå igenom dina frågor.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 3 januari, 2011

Liknande frågor

Rökavvänjning

Metallsmak i munnen efter rökstopp

Jag slutade att röka för 2 ½ månad sedan. Jag har rökt i ca 42 år, de sista 10 åren ca 5 cigg/dag. Cirka tre veckor efter rökstoppet fick jag svår metallsmak i munnen och hostan smakade järn. Jag har även sår och blåsor i munnen. Jag har odlat prov från mun och svalg, men de visade inte på virus eller svamp. Kanterna på tungan och svalget är gulaktigt. Jag har gjort spirometri och jag har varken astma eller KOL. Lungorna hade en skada, men såg annars bra ut enligt röntgen. Kan mina symtom bero på rökstoppet? Det är plågsamt och mycket obehagligt. Vad ska jag ta mig till?

Rökavvänjning

För sent att sluta röka?

hej, jag är rökare och när jag går upp på morgonen så har jag svårt att andas, men efter att jag har hostat ordentligt så går det bra.

Cancer

Har jag lunginflammation eller lungcancer?

Hej, jag är 16 år och har för ca 2 månader sen haft lunginflammation, och nu känner jag att det börjar låta när jag andas och att jag vaknade upp med torr hosta, kan det bero på att jag får lunginflammation igen eller kan jag ha lungcancer, jag röker dagligen men min pappa har också gjort det ett tag och han har aldrig haft cancer. Jag vill inte oroa mina föräldrar i onödan så finns det något sätt att ta reda på det själv utan att ens föräldrar behöver veta om det? Oscar, 16

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.