Ange ditt sökord

Annons:

Bli av med rädsla och ångest

Hej, Skulle gärna vilja ha något råd eller om det finns någon hjälp att få mot min rädsla och ångest. Ända sedan 35-årsåldern har jag aldrig kunnat koppla av utan varje vaken stund så är jag så fokuserad på hur jag mår, hur jag ska klara av att göra saker, m a o alltid på helspänn. Fick Efexor ett tag men fick magsår av dessa + att jag avskyr SSRI. Har fått KBT men till ingen nytta. Vill helst inte vakna på morgnarna och dagarna försvinner. Kvinna, 76 år

Det Du beskriver är symtom som vid generell ångest (GAD). Det är när man hela tiden börjar oroa sig för nya saker som skulle kunna hända i framtiden- man tänker ofta ”tänk om”. Oron är ofta så stark att den påverkar muskler och leder (man spänner sig), magen (stress) och allmänt påverkas den fysiska hälsan negativt. GAD kan behandlas med läkemedel, KBT-terapi samt olika slags avslappningsmetoder. Vanligtvis används antidepressiva läkemedel (SSRI, SNRI t.ex.), men det finns även preparat specifikt mot ångest. Du har prövat Efexor (s.k. SNRI preparat)och Du skriver att Du avskyr SSRI. Det framgår inte om Du prövat även något av dessa läkemedel. Det kan vara så att Du var deprimerad (som är vanligt vid GAD) då Du fick KBT och då har man svårt att tillgodogöra sig terapin. Det finns ångestdämpande läkemedel som Lyrica som har indikation GAD som man kan testa enbart eller i kombination med något antidepressivt läkemedel. Fråga efter CD-skivor med avslappningsövningar, som finns att köpa på exempelvis apotek. Det kan vara individuellt vad som passar just Dig. Diskutera detta med Din husläkare.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 18 november, 2013

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: