Ange ditt sökord

Annons:

Bettan undrar om medicinering:

Bettan (57): Hur länge kan man äta prednisolon 2,5 mg /dag utan större biverkningar?

Skrivet av Christer Hjortsberg ...
Biverkningarna av kortison sätter tyvärr in ganska fort och man ser ganska snabbt att skelettet kan börja tunnas ut. En längre tids behandling även i låga doser ger därför, hur man än ser på det , en ökad risk för att din skelett-täthet kommer under sitt normalvärde.

Långtidsbehandling med kortison bör därför alltid kombineras med D-vitaminer och kalktillskott för att hålla balansen uppe och motverka uttunning.

Ålder (50+) samt kvinnligt kön ger alltid ökad risk för att behandling med kortison kan ge biverkningar på sikt. Be därför din läkare om en remiss för bentäthetsmätning och ta sedan detta resultat som utgångspunkt för hur du skall lägga upp din fortsatta behandling.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kosttillskott för att inte bli sjuk?

Inför våren och sommaren vill jag gärna komma i form ordentligt. Jag tränar mycket men tvingas ofta pausa då jag lätt blir förkyld i korta perioder. Har du något tips på hur jag klan boosta min träning så jag slipper ta dessa pauser? Borde jag ta något typ av kosttillskott?

Rörelseapparaten

Ont i nacke och rygg av stillasittande jobb

Jag har ett väldigt stillasittande jobb och känner ofta av smärta i nacke och rygg. Jag upplever att det blir värre under vinterhalvåret, kanske för att man spänner sig mer i kylan? Vad kan jag göra för att inte ha så ont?

Rörelseapparaten

Tips för ömma fötter?

Jag har börjat jobba i en butik och går därför extremt mycket om dagarna. Trots bra skor har jag väldigt ont i fötterna när jag kommer hem på kvällarna. Har du något bra tips på vad som kan hjälpa ömma fötter?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: