Ange ditt sökord

Annons:

Besvär med vänster höft

Har sedan något år vissa besvär med vänster höft. Den kan smärta vid vissa rörelser och ibland då jag promenerar. Märker även en stelhet när jag tränar, böjer och stretchar höftleden. Känner av en molande trötthetskänsla i leden när jag använder den upprepande i vissa träningsmoment. Gissar att det kan ha att göra med förslitning eller artros. Undrar vilken typ av träning jag bör göra för att höftbesvären inte ska förvärras. Jag tycker om att löpträna. Är kvinna och 48 år.

Hej
Ja, det låter som om det skulle kunna vara en tidig början på artros. Många gånger kan man skjuta upp en höftplastikoperation, när det sätts in en ny höftled, som visserligen tar bort smärtan omedelbart men ger en viss lätt funktionsnedsättning. Dock är det största skälet till att undvika denna typ av operation i din ålder att den i så fall kommer att behöva bytas ut då livslängden på en protes är ca 15 år.
Om du haft besvär mindre än ett år är det inte troligt att det syns något på en röntgenbild, för att synas ska brosket vara nedslitet och det tar ofta lång tid (flera år) men även utan att få det verifierat med röntgen så kan du prova om träningsråden nedan hjälper dig, det är ju ”ofarlig” medicin att träna, ev biverkningar är bara av positiv art!
Den typ av träning du ska göra är en cirkulationsträning (lätt belastning många repetitioner) med mycket fokus på att öka/behålla rörligheten i höftleden. Ofta blir extensionen (sträckning) och rotationen först inskränkt vid artros i höftleden, pga det sk kapsulära mönstret. Så stretcha mycket höftböjare och både innåt och utåtrotation. Styrketräna gluteus muskulaturen (skinkorna) är bra. Lägg gärna in funktionell stabilitetsträning så du inte belastar höftleden i ”onödan” , tex med pilatesboll. Ibland är löpträning för belastande med stora kompressionskrafter men då kan du kanske fortfarande ”powergå”. Stavgång kan avlasta höften och fungerar ofta bra. Simning och cykelträning belastar höften mycket mindre och brukar fungera bra under perioder då smärtan är värre.
Man har ofta en viss periodicitet, åtminstone i början av förloppet med bättre och sämre perioder och då kan det vara bra att ha ”lättare” träning att ta till när tex springa ger stark smärta efter men ibland även under tiden. Även skidor och skridskåkning är skonsammare än löpning men ger samma känsla av fart och flyt. Prova något du gillar att göra.

Undvik att bära/lyfta tungt typ flytta, tungt trädgårdsarbete. Undvik så länge det går att sova med kudde under knä lår men vila gärna i den positionen när du har ont, det kan kännas bra och lindra smärtan men så fort du är bättre tar du bort kudden. En sjukgymnast som är specialiserad på leder kan också instruera bra individuell träning anpassad till just dina besvär med höften.
Det sämsta du kan göra är att sluta träna- då går det raskt utför men däremot kan du behöva anpassa din träning lite enligt ovan.

Mvh Ulla Hansson

Annons:

Den här frågan handlar om:

Liknande frågor

Alternativb

Vad är polyartros?

Har fått diagnosen Polyartros, ospecificerad. Vad är det och hur behandlas det?

Hud & Hår

Mina fingrar domnar när det är kallt

Under en lång period nu domnar mina fingertoppar så fort det blir lite kallt ute eller när jag rör kallt vatten och domningarna håller i flera minuter.

Rörelseapparaten

Varför linda en stukad fot?

Varför måste man linda en stukad fot, vad gör det för nytta?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: