Ange ditt sökord

Annons:

Behandling för Partella Bipartita

Hej. Min dotter (16 år) tränar friidrott på elitnivå. Gjorde illa sig i knät på träning i november. Röntgen visade ingen skelettskada men, hon har på höger knä Partella Bipartita. Vad finns för behandling? Går det att operera? Träningen är hennes allt. Tänkte börja på friidrottslinjen på gymnasiet till hösten. Vi vet ej om detta går nu. Måste hon sluta med hennes sport nu? Mvh Sofias mamma Åsa.

Patella bipartita är en (från emryonalstadiet) medfött tillstånd där knäskålen inte har "smält" ihop till en, utan man har som i din dotters fall, en tudelad knäskål. Man vet idag inte orsaken till varför det uppkommer. Vanligtvis utgör det inte några problem, utan upptäcks som ett bifynd vid andra undersökningar (som i din dotters fall). Ibland uppstår dock belsatningsbesvär. Styrketräning av främre lårmuskeln är viktig och vid akuta problem kan antiinflammatorisk medicin vara till hjälp. Endast i undantagsfall kan operation vara aktuellt. Tillståndet är inte på något sätt allvarligt och skall normalt inte påverka din dotters idrottsliga karriär. Frågan är bara hur den knäskada hon ådrog sig i november har läkt ?

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 1 februari, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Blir alltid sjuk vid träningsuppehåll

Hej! Jag är en 15-årig tjej som tränar fotboll 4 gånger i veckan + styrka 2 gånger. När jag har en så kallad ”vilovecka” så får jag alltid en riktig förkylning. En sådan där som är hemsk i 3 dagar och håller i sig i några veckor. Detta har hänt nu 5 gånger. Det känns som att jag tappar jättemycket styrka och kondition när jag bara får vila. Varför blir jag alltid sjuk? Är det stress från skolan eller blir mitt immunförsvar hel konstigt när jag slappnar av och inte tränar?

Rörelseapparaten

Ihållande värk efter träning

Jag har haft ont i min högra biceps i drygt ett halvår pga av att jag har tränat för hårt. Jag har testat att inte träna på ett tag men inget verkar hjälpa. Det gör ont i armvecket och mitt i bicepsen. Hur kan jag gå till väga för att det ska bli bättre?

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons:

Vi skänker 2 kr till Cancerfonden för varje ny prenumerant!

Gratis nyhetsbrev – få senaste hälsonyheterna från DOKTORN.com direkt i din inkorg.