Ange ditt sökord

Annons:

Att Benskörhet ofta “glöms bort” bekräftar signaturen “Orolig dotter”, som här berättar om att hennes mamma (60) har problem med sina fötter:

Det gäller främst hennes hälar och mest under nattetid då hon får en brännande känsla; det kan sticka och göra enormt ont. Hon kan pga värken knappt ha skor. Hon har fått besked att det inte är hälsporre eller brist på B12. Hon bor i en mindre ort, så det är svårt att få läkartid och hittills har de inte kunnat förstå vad det är för fel.

Hon har i många år tagit sömntabletter för hon sover knappt något på nätterna och nu måste hon ta Alvedon för att försöka minska smärtan i fötterna. Vad kan det vara för fel på fötterna? Finns det något man kan prova: medicin, skor etc?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Din mammma beskriver värk i hälarna när hon belastar och jag skulle rekommendera att man därför fortsätter med att göra röntgen av hälbenen för att få en uppfattning om det kan finnas några förändringar i själva benet som kan vara orsaken till smärtan.
Du skriver att din mamma inte har B12-brist, men en annan rimlig förklaring till hennes besvär är att hon kan ha utvecklat en benskörhet som gör att det kan uppstå "sprickor" i hälbenet när hon belastar. Detta gör mycket ont. Dessa förändringar kan INTE ses på röntgen, men BENTÄTHETSMÄTNING är alltid på sin plats för en kvinna i din mammas ålder för att klargöra om hon har en ökad risk för att skelettet kan brista när hon går eller står. Be hennes läkare om en remiss för detta. Det kan vara helt avgörande för henne att få en tidig diagnos om detta skulle vara orsaken till hennes besvär.
Benskörhet måste behandlas. Den sjukdomen "glöms ofta bort", men den kräver undersökning.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: