Ange ditt sökord

Annons:

Annak (kvinna 30) fick i förra veckan reda på att hon är gravid:

Jag äter sedan en månad tillbaka Cymbalta 60 mg. Tidigare har jag ätit Efexor. Jag började med antidepressiv medicin därför att jag brände ut mig ordentligt hösten 2001, och jag har inte repat mig ordentligt sedan dess. Försökte sätta ut Efexor sedan i somras men blev väldigt håglös och orkade ingenting; ville inte gå upp ur sängen. Därför bytte jag till Cymbalta. Eftersom jag inte kan få tag på någon läkare så vänder jag mig till er. Är det så att det finns bättre eller sämre preparat under en graviditet? Är Zoloft bättre än Cymbalta/Efexor eller drar man alla SSRI-preparat över en kam?

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Graviditet och SSRI-preparat är alltid ett stort problem, som vi skrivit mycket om i dessa våra svarsspalter. Sannolikt finns ingen risk för fostret om man tar ett SSRI-preparat mot depression och sannolikt är risken STÖRRE för barnet att ha en OBEHANDLAD DEPRIMERAD MAMMA. ORSAKEN till att du inte känner dig bra BEHÖVER inte vara att det finns ett BEHOV av ett SSRI-preparat. Det kan vara livs-existentiella bekymmer som tynger dig och då spelar det ingen roll om du tar det ena eller andra preparatet.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: