Ange ditt sökord

Annons:

Anna-Lena skriver om sin 61-åriga pappa som har problem med sina ben:

Vi har varit hos en neurolog i Karlstad som kom fram till att pappa har en nervskada som påverkar den långa nerven från ryggen och ner i benen. Läkaren föreslog bara sjukgymnastik och hjälpmedel att stadga fötterna. Går det att göra på något annat sätt så att det blir bättre?

Skrivet av Hjortsberg...
Jag tror av ditt brev att du menar att den långa ISCHIAS-nerven som strålar ut från ryggen är under tryck och ger retning och smärta. Den VANLIGASTE orsaken är ett diskbråck, dvs en utbuktning i mellanrummet som skiljer kotorna åt. Detta kan man konstatera via magnetröntgen.

OM man finner ett diskbråck får man överväga om man kan/vill operera detta eller om man vill låta det läka ut av sig själv. Det är inte helt riskfritt att operera och bara i 70 % av fallen leder det till full förbättring. Spontanläkning tar tid och man kan bli otålig att det inte släpper. Rent generellt vill man alltid först pröva detta, men om det inte lyckas, eller om det finns risk för allvarliga nervskador, bör man operera.

Det man SJÄLV kan göra är att hålla sig i god fysisk form, motionera, gå ner i vikt, undvika att belasta ryggen samt genom att kontrollera hållningen när man står och går, undvika felaktiga belastningar och vridningar som ryggen inte klarar av.

Din pappas ryggbesvär kommer emellertid alltid att finnas kvar, oavsett vilken behandling han får, och därför måste han inrätta sin livsstil så, att skadan inte återkommer, när den väl läkt ut. Han får nog rätt behandling - men borde ha fått besked om VARFÖR han "bara" får denna behandling. Här kan vårdapparaten ha brustit i information. Och det är här vi tror att FORUM DOKTORN har sin kanske viktigaste uppgift.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: