Anna-Lena skriver om sin 61-åriga pappa som har problem med sina ben:

Anna-Lena skriver om sin 61-åriga pappa som har problem med sina ben:

Anna-Lena skriver om sin 61-åriga pappa som har problem med sina ben:

Vi har varit hos en neurolog i Karlstad som kom fram till att pappa har en nervskada som påverkar den långa nerven från ryggen och ner i benen. Läkaren föreslog bara sjukgymnastik och hjälpmedel att stadga fötterna. Går det att göra på något annat sätt så att det blir bättre?
Skrivet av Hjortsberg...
Jag tror av ditt brev att du menar att den långa ISCHIAS-nerven som strålar ut från ryggen är under tryck och ger retning och smärta. Den VANLIGASTE orsaken är ett diskbråck, dvs en utbuktning i mellanrummet som skiljer kotorna åt. Detta kan man konstatera via magnetröntgen.

OM man finner ett diskbråck får man överväga om man kan/vill operera detta eller om man vill låta det läka ut av sig själv. Det är inte helt riskfritt att operera och bara i 70 % av fallen leder det till full förbättring. Spontanläkning tar tid och man kan bli otålig att det inte släpper. Rent generellt vill man alltid först pröva detta, men om det inte lyckas, eller om det finns risk för allvarliga nervskador, bör man operera.

Det man SJÄLV kan göra är att hålla sig i god fysisk form, motionera, gå ner i vikt, undvika att belasta ryggen samt genom att kontrollera hållningen när man står och går, undvika felaktiga belastningar och vridningar som ryggen inte klarar av.

Din pappas ryggbesvär kommer emellertid alltid att finnas kvar, oavsett vilken behandling han får, och därför måste han inrätta sin livsstil så, att skadan inte återkommer, när den väl läkt ut. Han får nog rätt behandling - men borde ha fått besked om VARFÖR han "bara" får denna behandling. Här kan vårdapparaten ha brustit i information. Och det är här vi tror att FORUM DOKTORN har sin kanske viktigaste uppgift.

 

Veckans fråga

Två veckor kvar till jul, känner du av julstressen?

Nyhetsbrev

E-postadress