Anna (26) har sedan ca 5 år tillbaka haft en nervskada i mage och tarm som gör att peristaltiken ej fungerar:  All mat byggs på för att sen tömmas snabbt, ibland upp till 10 ggr/dag (diarré):

Anna (26) har sedan ca 5 år tillbaka haft en nervskada i mage och tarm som gör att peristaltiken ej fungerar: All mat byggs på för att sen tömmas snabbt, ibland upp till 10 ggr/dag (diarré):

Anna (26) har sedan ca 5 år tillbaka haft en nervskada i mage och tarm som gör att peristaltiken ej fungerar: All mat byggs på för att sen tömmas snabbt, ibland upp till 10 ggr/dag (diarré):

Jag har diabetes typ 1 sedan 1991 och det är pga den som nervskadan uppstått i magen. Har sedan en tid tillbaka yrsel dagligen. Varje morgon tar det flera timmar innan jag kan göra något pga att huvudet dunkar, att jag ser starkt vitt sken och svarta fläckar och att pulsen stiger kraftigt. Jag får en känsla av att någon "trycker in" tinningarna på mig. Det känns som om jag ska svimma. Jag har svängande blodsocker som är svårt att kontrollera, eftersom jag ibland får behålla maten och ibland inte. Har jag insulin i kroppen får jag känningar och ibland rekyleffekter. Allt det här gör mig väldigt trött; det känns inte som om jag har ett liv. Har kontakt med läkare på KS gastro-klinik, där de gjort alla undersökningar/medicineringar som står i deras makt. Tyvärr mår jag fortfarande lika dåligt (eller sämre) och söker all hjälp jag kan få!
Skrivet av Michael Wedén...
Diabetiker kan efter att ha haft sjukdomen i flera år drabbas av autonom neuropati, som innebär att nerverna som styr magsäck och tarm tar skada. En ond cirkel kan uppstå, då tarmens rörelser (peristaltik) störs och näringsupptaget därigenom blir oregelbundet. Blodsockernivån kan bli ojämn. Problemet är tyvärr ganska vanligt hos diabetiker, men drabbar olika individer olika.

Det du själv kan göra är att sträva efter så god blodsockerkontroll som det bara är möjligt. Ju jämnare sockret ligger, desto bättre kommer också din mage och tarm att fungera. En del av problemen kan bero på att din blodtrycksreglering också är drabbad. Det kan kräva att man noga tänker igenom för- och nackdelar med blodtrycksmediciner, om du äter någon sådan.

Teman: 
 

Veckans fråga

Har du drabbats av influensan än i år?

Nyhetsbrev

E-postadress