Ange ditt sökord

Annons:

Anemone (60) har haft Sobril 10 mg som behovsmedicin i 8 år:

Jag har fått dessa för att jag mår dåligt och är deprimerad ibland. Har tagit dessa ibland flera dagar i sträck och ibland gjort uppehåll någon eller några dagar, helt beroende på hur jag mår. Jag har aldrig tagit mer än en tablett/dag. Min distriktsläkare har skrivit ut dessa. Nu på sista tiden känner jag mig konstig om jag inte tar Sobril varje dag. Försöker trappa ner men jag känner att det inte går. Då känner jag mig konstig, känner inte igen mig själv. Har huvudvärk ibland, är trött och tycker att det gungar under fötterna när jag går ut. Huvudet känns konstigt. Detta känner jag när jag inte tar Sobril. Då brukar jag ta en Sobril och då känner jag mig "normal" precis som jag vill vara. Kan detta bero på Sobrilen eller kan det vara något annat. Jag tror att jag är frisk. Har inga andra mediciner förutom Levaxin.

Skrivet av Christer Hjortsberg...
Du beskriver ett för oss stort problem som jag gärna vill kommentera. Du har sannolikt utvecklat ett s.k ”lågdosberoende” av din medicinering. Detta känner vi väl till. Det betyder inte att patienten ”missbrukar” sin medicin – snarare tvärtom håller de flesta sig kvar på en låg dos och mår alldeles utmärkt av detta. Problemet är att kroppen smygande utvecklar ett ”behov” av att denna medicin finns i kroppen och om du försöker ändra på detta får du s.k Abstinensbesvär, som innebär att kroppen inte mår bra och du upplever obehag. För att bli kvitt detta måste man i så fall genomgå en planerad avgiftning som gör att kroppen successivt vänjer sig av med medicineringen.

Det är heller inte alls säkert att du BEHÖVER din medicin längre. Problemet kan vara att du blivit fast i ett lågdosberoende som nu tvingar dig att fortsätta med din medicin.
Detta är ett dolt problem i sjukvården som många läkare ofta bara underhåller genom att skriva ut mediciner. Detta har vi länge varnat för, men tyvärr är det ett oprioriterat problem i vården då skadeeffekterna ofta inte är synliga. Jag tycker att det är hög tid att du frigör dig från ditt läkemedelsberoende. Sök en bra läkare och förklara dina besvär – detta måste du ju göra något åt. Så här kan du ju bara inte ha det!

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: