Anemone (60) har haft Sobril 10 mg som behovsmedicin i 8 år:

Anemone (60) har haft Sobril 10 mg som behovsmedicin i 8 år:

Anemone (60) har haft Sobril 10 mg som behovsmedicin i 8 år:

Jag har fått dessa för att jag mår dåligt och är deprimerad ibland. Har tagit dessa ibland flera dagar i sträck och ibland gjort uppehåll någon eller några dagar, helt beroende på hur jag mår. Jag har aldrig tagit mer än en tablett/dag. Min distriktsläkare har skrivit ut dessa. Nu på sista tiden känner jag mig konstig om jag inte tar Sobril varje dag. Försöker trappa ner men jag känner att det inte går. Då känner jag mig konstig, känner inte igen mig själv. Har huvudvärk ibland, är trött och tycker att det gungar under fötterna när jag går ut. Huvudet känns konstigt. Detta känner jag när jag inte tar Sobril. Då brukar jag ta en Sobril och då känner jag mig "normal" precis som jag vill vara. Kan detta bero på Sobrilen eller kan det vara något annat. Jag tror att jag är frisk. Har inga andra mediciner förutom Levaxin.
Skrivet av Christer Hjortsberg...
Du beskriver ett för oss stort problem som jag gärna vill kommentera. Du har sannolikt utvecklat ett s.k ”lågdosberoende” av din medicinering. Detta känner vi väl till. Det betyder inte att patienten ”missbrukar” sin medicin – snarare tvärtom håller de flesta sig kvar på en låg dos och mår alldeles utmärkt av detta. Problemet är att kroppen smygande utvecklar ett ”behov” av att denna medicin finns i kroppen och om du försöker ändra på detta får du s.k Abstinensbesvär, som innebär att kroppen inte mår bra och du upplever obehag. För att bli kvitt detta måste man i så fall genomgå en planerad avgiftning som gör att kroppen successivt vänjer sig av med medicineringen.

Det är heller inte alls säkert att du BEHÖVER din medicin längre. Problemet kan vara att du blivit fast i ett lågdosberoende som nu tvingar dig att fortsätta med din medicin.
Detta är ett dolt problem i sjukvården som många läkare ofta bara underhåller genom att skriva ut mediciner. Detta har vi länge varnat för, men tyvärr är det ett oprioriterat problem i vården då skadeeffekterna ofta inte är synliga. Jag tycker att det är hög tid att du frigör dig från ditt läkemedelsberoende. Sök en bra läkare och förklara dina besvär – detta måste du ju göra något åt. Så här kan du ju bara inte ha det!

 

Veckans fråga

Röker eller snusar du?

Nyhetsbrev

E-postadress