Ange ditt sökord

Annons:

”Andra tillstånd i kombination med smärta” – Mitch (man 49):

Diskbråck - ischias: behandling, prognos, statistik, nya rön mm?

Skrivet av Hjortsberg...
Frågan är omfattande och kräver i sig nästan en doktorsavhandling - men jag skall göra mitt bästa för att ge några korta svar:
Diskbråck finns hos ca 30 % av alla friska människor UTAN att de har besvär. 90 % av alla besvärsgivande diskbråck läker ut av sig själv. En liten rest kommer att bli aktuell för operation - om inget annat hjälper.

Trots att diskbråcket är borta, kommer emellertid ca 35 % att ha kvar sina besvär även efter en operation. Magnetröntgen (MRT) har BARA betydelse OM man skall operera, för att då exakt veta VAR bråcket ligger - annars ger den bara "falska" svar, dvs den finner diskbråck fastän vi aldrig visste om att vi hade det och utan att vi hade några besvär.

En klok ortopedläkare är mycket försiktig med att opera - och det krävs ett bra utgångsläge både fysiskt och psykiskt, för att en operation skall kunna lyckas, och att patienten även efter operationen kommer att kunna fullfölja sin träning och sina behandlingsrutiner.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: