Ange ditt sökord

Annons:

ADHD hos vuxna och Försäkringskassan är något som signaturen “Krutdurk” (gift, 41 år med fyra barn) vill ta upp. Han fick i september 2003 diagnosen ADHD

Efter detta har det inte hänt mycket i positiv riktning. Jag har fått klart för mig att kunskapen om ADHD, fr.a hos vuxna, är mycket dålig. Den enda egentliga hjälp jag hittills fått är medicin och långa sjukskrivningar. Min situation är helt ohållbar. Därför undrar jag nu om ni kan tipsa om vart jag kan vända mig för att få adekvat hjälp? Jag skulle gärna vilja ha kontakt både med kunniga läkare och tjänstemän på Försäkringskassan.

Skrivet av Christer Hjortsberg
tillika försäkringsläkare, svarar: Du tar upp ett växande problem och som jag tycker er viktigt att tala om. Vi kommer idag att finna en betydligt större grupp i arbetslivet som tidigare inte syntes eller var kända. Det rör sig människor som tidigt i sin utveckling hämmats så att de inte har full kontroll över sina samlade resurser och de tappar ofta förmåga att kunna konkurrera med andra människor i arbetslivet och samhället. Vi ger ofta dessa störningar olika beteckningar där de s.k bokstavdiagnoserna får stå som ett samlingsnamn för dessa störningar och begränsningar.Det spelar egentligen ingen roll vad vi sätter för etikett – dessa människor har inte hunnit utveckla sina samlade resurser så att det räcker till för att klara alla situationer och krav i samhället. Det betyder nu att många kommer till FK efter ett par tuffa år i arbetslivet och orkar nu inte längre med sin situation.

Det finns tyvärr ingen medicinsk behandling för detta utan man måste istället försöka anpassa samhällets krav så långt som möjligt för att dessa personer skall få ett bra liv. Det leder ofta till lång sjukskrivning men det behöver inte leda till pension om det finns möjligheter för FK att hjälpa till med rehabilitering till bra och lämpliga arbeten. Om detta är möjligt eller inte beror på hur stor störningen är och vilka stödresurser det finns i din familjen och din omgivningen.Varje Försäkringskassa har en försäkrings läkare som du kan be att tillsammans med din handläggare redogöra just för dina möjligheter och din framtid. Detta kan sedan leda till fortsatt kontakt med sjukvården och arbetsvården om det finns möjligheter att på så sätt kunna hjälpa dig. Tala med FK och be om hjälp. Du har rätt till ett bra liv trots dina besvär. Lycka till!

Annons:

Den här frågan handlar om:


Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja? Vänliga hälsningar, Sara, 25 år

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: