Ange ditt sökord

Annons:

“Achen” (kvinna 52) frågar om “falsk gikt”:

Finns det någon forskning på falsk gikt? Min läkare har inte kunnat tipsa mig, och han tror inte att det spelar någon roll vad jag äter. För mig vore det logiskt om det gjorde det. Hittar dock bara info om vanlig gikt på nätet och något litet bara om falsk gikt.

Skrivet av Hjortsberg...
Jag känner inte riktigt igen uttrycket "falsk gikt". Det du kanske avser är att det uppstår akut giktartrit UTAN att man finner förhöjd urinsyrenivå i blodet. Det faktum att vissa människor har en sådan förhöjning gör att just dessa människor har nytta av att änka denna nivå med ett läkemedel (aluperinol) MEN det betyder inte att man är skyddad från giktattacker om man har normala nivåer.
Kostens betydelse kommer först in för dem som har just denna typ av avvikelse redan från början, dvs överskott av urinsyra. För människor med normala urinsyrenivåer spelar det sannolikt ingen roll vad de äter; hos dem utlöses nämligen gikt inte enbart av kostintag.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: