Ange ditt sökord

Annons:

75-åring med ”Gubbsnuva” skriver:

Jag har besvär med rinnande näsa och ögon. När jag var hos min husläkare för en tid sedan och bad om hjälp, sa han att jag hade fått "gubbnäsa". Han nämnde att det har samband med mina rinnande ögon och att det är svårt att kunna göra någonting åt denna åkomma. Jag lider verkligen av att ha råkat ut för detta. Jag får torka näsan stup i ett när jag är ute. Det är värst när det är kallt och blåsigt. Finns det verkligen ingen bot mot denna åkomma?

Skrivet av Olle Zetterström...
att "gubbnäsa eller gubbsnuva är något som kan drabba även kvinnor." Det rör sig om en rinnande vattnig snuva som kommer plötsligt nästan som attacker ibland och den kan utlösas inte bara av kallt väder utan också ibland av mat. Det kan vara mycket pinsamt när det kommer t.ex vid en fin middag. Orsaken är inte klar, men det är sannolikt att nervreflexer spelar roll. Möjligen finns ibland en underliggande inflammation av allergisk typ. I första hand kan man prova en s.k antikolinerg medicin som Atrovent nasal. Effekten kommer efter cirka en halv timme och kan sitta i 4-6 timmar. Det rör sig om ren symtomlindring och det finns ingen effekt på bakomliggande sjukdomsorsak. På försök kan man prova en lokal nasal steroid som Nasonex eller Rhinocort; om en inflammation bidrar till symtombilden kan det ge en lindring.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Röda och kliande ögon av pollen

Våren är min absoluta favoritårstid om det inte vore för min fruktansvärda pollenallergi. Mina ögon kliar konstant och de blir helt rödsprängda. Vad kan jag göra för att få bort mina röda kliande ögon och faktiskt kunna våga mig ut under pollensäsongen? Jag är så trött på att äta olika tabletter som inte hjälper.

Bättre liv

Hur håller jag mig rökfri?

Jag har satt som nyårslöfte att sluta röka! Det har varit svårt så här i början, men jag har lyckats hålla det än så länge. Har du några tips på bra preparat och produkter som kan hjälpa mig att lyckas hålla mitt nyårslöfte?

Luftvägarna & Allergi

Kan rinnande näsa vara allergi?

Min dotter på 13 år har under de senaste två månaderna haft konstant rinnande näsa. Hon känner sig inte förkyld i övrigt. Vi har testat några olika nässprayer, men ingen har helt hjälpt. Har du några värdefulla tips på vad som kan hjälpa? Kan det vara någon form av allergi?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: