Ange ditt sökord

Annons:

75-åring med ”Gubbsnuva” skriver:

Jag har besvär med rinnande näsa och ögon. När jag var hos min husläkare för en tid sedan och bad om hjälp, sa han att jag hade fått "gubbnäsa". Han nämnde att det har samband med mina rinnande ögon och att det är svårt att kunna göra någonting åt denna åkomma. Jag lider verkligen av att ha råkat ut för detta. Jag får torka näsan stup i ett när jag är ute. Det är värst när det är kallt och blåsigt. Finns det verkligen ingen bot mot denna åkomma?

Skrivet av Olle Zetterström...
att "gubbnäsa eller gubbsnuva är något som kan drabba även kvinnor." Det rör sig om en rinnande vattnig snuva som kommer plötsligt nästan som attacker ibland och den kan utlösas inte bara av kallt väder utan också ibland av mat. Det kan vara mycket pinsamt när det kommer t.ex vid en fin middag. Orsaken är inte klar, men det är sannolikt att nervreflexer spelar roll. Möjligen finns ibland en underliggande inflammation av allergisk typ. I första hand kan man prova en s.k antikolinerg medicin som Atrovent nasal. Effekten kommer efter cirka en halv timme och kan sitta i 4-6 timmar. Det rör sig om ren symtomlindring och det finns ingen effekt på bakomliggande sjukdomsorsak. På försök kan man prova en lokal nasal steroid som Nasonex eller Rhinocort; om en inflammation bidrar till symtombilden kan det ge en lindring.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 6 maj, 2008

Liknande frågor

Luftvägarna & Allergi

Torra ögon under vintern

Jag har så otroligt torra ögon, som gör att jag känner mig tröttare än vad jag är. Det blir så mycket värre under vintern också. Kan det orsakas av torr luft? Finns det pollen som blommar under vintern? Jag är pollenallergiker också.

Luftvägarna & Allergi

Nysattacker

Lider av plötsliga nysattacker och får en våldsam snuva. Hade dessa besvär 2 månader, men nu är det bättre. Nysattackerna får jag fortfarande, som jag ser det utan anledning. Är inte allergisk, kan i alla fall inte peka på något särskilt. Använder CPAP. Kan man vara allergisk mot sig själv?

Barn & Graviditet

Varför blöder min son näsblod när han är förkyld?

Min son är förkyld och han blöder nästan alltid näsblod när han snyter sig mycket när han är förkyld. Kan vi göra något åt det eller är det vanligt att vissa gör det?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: