Ange ditt sökord

Annons:

”50-plussare vill fortsätta med segling och tradgårdsarbete” – Här är en, signaturen “Håll höger sida”, som skriver:

I oktober 2003 sökte jag för håll i högra sidan. Till att börja med var åkomman rörelserelaterad och möjligtvis kunde den komma från aktiviteter som ensamseglare (ensidig belastning som rorsman). Vidare kan smärtan ha förstärkts vid knästående och framåtlutande ställning i trädgårdsarbete. Till sist fick jag hugg i sidan, som fortsatte ut till ryggens mitt i höjd med naveln vid sittande ställning i vila; kortvarig svår smärta som skrämde mig. Jag genomgick ultraljudsundersökning av njurar och urinvägar och fick beskedet att inga njurstenar, större än 10 mm, eller tumörer fanns. Senare på hösten vid täckning av segelbåten försvann smärtan som genom ett trollslag. Jag har hittills inte tagit ut den föreslagna medicinen Voltaren. Denna säsong 2004 har hållet i sidan återkommit och begränsar starkt mina rörelser. Även denna gång har den startat vid samma typ av aktiviteter. Vad kan det vara och hur blir jag av med smärtan? Aktiviteterna vill jag om möjligt inte avstå ifrån.

Skrivet av Hjortsberg...
Sannolikt kommer dina besvär från RYGGEN och det mest sannolika är att du har utvecklat ett diskbråck som orsakat din smärta. Detta diskbråck har nu rimligen sjunkit tillbaka och gör att dina besvär har försvunnit. Undersökningen som fann njurstenar saknar betydelse för dina besvär och visar bara vad vi råkar ut för i sjukvården - nämligen att vi hittar avvikelser som inte har någon betydelse för vårt välbefinnande. Detta kallar vi överdiagnostik och ger ett ökat problem i sjukvården då vi nu ha tillgång till allt fler undersökningsmetoder som kommer att ge ospecifika svar. Nedkylning, snedbelastning samt plötslig muskelbelastning kräver att vi har en hög muskelstyrka att falla tillbaka på - ett förhållande som avtar successivt med stigande ålder. Vi ser just därför denna typ av besvär höst och vår, då människor överbelastar sin kropp i tron att de har samma fysiska styrka som de hade som yngre.
För att du ska klara de fysiska påfrestningar du utsätter dig för vid t.ex segling, krävs att du styrketränar regelbundet. Om du vill fortsätta att segla råder jag dig att lägga upp en träningsplan på ett gym, så att du klarar av påfrestningarna även i fortsättningen.

Annons:

Den här frågan handlar om:

Redaktionen
Publicerad: 7 maj, 2008

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Vad kan jag göra åt stela leder?

Jag upplever att jag blivit så stel i leder och muskler. Det känns trögt, framför allt i benen när jag går. Jag har inte ändrat något i mina kost- eller motionsvanor, som jag anser vara tämligen sunda. Behöver jag kanske ta något tillskott av något som finns receptfritt eller bör jag uppsöka läkare?

Rörelseapparaten

Stel i ryggen efter träning

Jag är en man på 35 år som sedan några år tillbaka haft problem med ryggen och att jag känner mig stel. Det är speciellt efter träningspass som stelheten smyger sig på. Har fått rådet att träna för att bygga upp musklerna kring ryggen, men går det att göra något annat åt stela ryggar?

Rörelseapparaten

Ingefära mot artros

Hej, Jag river ingefära till min knäckebrödsmacka, en på morgon och en på kvällen, detta för att förhindra artros i knän. Jag går 45 min varje dag. Finner att detta är bra. Finns det några studier angående ingefära? Är det andra områden ingefära är bra för?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Svarsperioden varierar mellan 2-4 veckor. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Om du inte hör något från oss inom perioden 2-4 veckor kan du istället söka svar i vår sökruta - frågan kan ha besvarats tidigare.

Välkommen till Doktorn!

Annons: